Tokom pretresa stanova i objekata koje je koristila organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, policija je pronašla originalna dokumenta MUP Srbije sa snimcima uviđaja, ali i surovih likvidacija, zabilježenih kamerama sa video-nadzora.

Među tim papirima bile su čak i policijske operativne obrade, među kojima su i nalozi za prisluškivanje, tako da su, kako se sumnja, Belivuk i Miljković unaprijed znali svaki korak inspektora.

Prema riječima izvora, oni su tajne policijske podatke znali da iskoriste ne samo da pobijede konkurenciju, već i da izbjegnu pretrese i hapšenja. Pored toga, neke od tih svojih kontakata sa ljudima iz samog vrha kriminalističke policije Srbije, koristili su i da uzmu velike svote para. Jedno vrijeme bili su čak razvili “biznis” sa skidanjem potjernica, a znali su i da “prodaju” podatke o tokovima važnih istraga.

– Policijski CD pronađeni u njihovim skrovištima jasno govore koliko su usko bili povezani sa vrhom policije – navodi sagovornik blizak istrazi. – Hapšenje dvojice pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, samo je početak obračuna sa “mangupima” u policijskim redovima. Neki od rukovodilaca koji su i njih doveli otišli su iz policije čim je došlo do smjene ministra.

Sudija za prethodni postupak je na prijedlog Tužilaštva za organizovani kriminal, poslije saslušanja, odredio pritvor Predragu Lajiću, nekadašnjem načelniku Odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja opojnih droga u SBPOK, i Bojanu Vasiljevskom, v.d. šefa Odsjeka u ovoj službi. Oni se terete za pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

– Lajić je važio za jednog od najbližih saradnika bivšeg načelnika SBPOK Gorana Papića – ističe sagovornik. – Papić tek treba da bude ispitan na brojne okolnosti kada je riječ o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka. On je sporazumno raskinuo radni odnos, ali to ga neće amnestirati od odgovornosti, ako bude utvrđeno da je činio krivična djela.

Papićev saradnik Lajić “pao” je tokom pretresa stanova poslije hapšenja Belivuka. On i Vasiljevski su, kako se sumnja, iscenirali pregled prostorija, a usput nisu “vidjeli” ni pištolj u ilegalnom posjedu, niti novac, koji je stečen kriminalom. Tokom akcije lociranja i hapšenja pripadnika Belivukove i Miljkovićeve kriminalne ekipe, operativci MUP Srbije i Bezbjednosno–informativne agencije (BIA) u jednom trenutku došli su i do novog otkrića.

– Imali smo pouzdane informacije da im je neko dojavio da se sprema hapšenje – objašnjava izvor.

– Samo nisu znali dan i zato su se temeljno spremali za bjekstvo. Presreli smo njihove razgovore. Spremili su novac, pa čak i punktove gdje su ih čekali jataci da ih preuzmu, a potom ilegalno prebace u Crnu Goru. Preduhitrili smo ih tako što smo pustili “buvu” sa pogrešnim danom akcije, a u hapšenja krenuli ranije. Znali smo tačno kome da “šapnemo” pogrešnu informaciju.

Paralelno sa ovim istragama, operativci rade i na rasvijetljavanju nestanka desetak ljudi. Sumnja se da je dio njih bio na meti Belivukove i Miljkovićeve ekipe. Ovoj kriminalnoj grupi trenutno se na “dušu” stavljaju tri ubistva. I to Milana Ljepoje, Gorana Veličković Goksija i Zdravka Radojevića. Sve više isplivavaju i podaci o ljudima koji su nestali pod misterioznim okolnostima, a za koje se sumnja da su žrtve zločina.

Izvor: Kurir