SNSD će u narednih deset dana u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputiti Nacrt zakona o porijeklu imovine i porezu na nezakonito stečenu imovinu, najavio je danas lider ove stranke Milorad Dodik.

Uoči ponavljanja izbora u Doboju i Srebrenici Dodik je poručio da SNSD sa koalicionim partnerima očekuje dobre rezultate.

Dodik je ponovio da je stav ove stranke da kancelarija visokog predstavnika u BiH mora biti zatvorena.

SNSD će predložiti Zakon o porijeklu imovine i plaćanja poreza na nezakonito stečenu imovinu da bi se prekinule brojne spekulacije, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se takav zakon primjenjuje u Srbiji. Prva verzija je već utvrđena, a nacrt Zakona pred poslanicima bi se mogao naći već u martu.

– Onaj za koga se utvrdi ili posumnja da je imovina stečena nezakonitio mora da dokaže svoje prihode i on mora da se prijavljuje pred državnim organima. Sve poslove će voditi Poreska uprava Republike Srpske i pozivam druge u Srpskoj da se okupimo oko ovoga jer vjerujem da je atmosfera koja se pravi u Srpskoj oko ovoga nepotrebna – poručio je Dodik.

Govoreći o ponovljenim izborima u Srebrenici i Doboju, Dodik kaže da je SNSD napravio operativni plan i da sa koalicionim partnerima očekuju da ostvari dobre rezultate.

Govoreći o odlazećem visokom predstavniku Valentinu Incku, Dodik smatra da je svaka njegova odluka neprincipijelna.

Ponovio je stav da bi kancelarija visokog predstavnika trebalo da bude ukinuta, što je, kaže, i stav Rusije.

– Pozdravljamo jasan stav Moskeve da ostaje principijalna pri tome da se zatvori kancelarija. U tome je jasno ponuđen odgovor na sve spekulacije koje smo imali do sada za učešće Moskve i Njemačke u nekom spekulativnom nastojanju da se prikaže da se radi o izboru nekog novog predstavnika. Moskva je jasno rekla da kancelarija treba da se zatvori. Ako nema Moskve u izboru nemoguće je izabrati visokog predsstavnika – izjavio je Dodik.

Dodik očekuje da će nova američka administracija sa Evropskom unijom nastaviti da gradi unitarnu i centralizovanu BiH, pod plaštom evropskih integracija.

Govoreći o vakcinaciji u Srbiji zdravstvenih radnika iz Srpske, Dodik je naveo da ih se do sada dobrovoljno prijavilo 2 100. Oni će moći da se vakcinišu na tri lokacije – u Beogradu, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

– Krajem ove sedmice vjerujem da će poći i moći da izvrše vakcinaciju, a ostalih do 5.000 biće ponuđeno svim radnicima koji rade u gerijatrijskim centrima, privatnim i javnim klinikama, stomatološkim ordinacijama i svim drugima koji su u procesu dodira mogućeg izvora zaraze od virusa korona – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da Srpska nastavlja uspješnu i kontinuiranu borbu sa pandemijom virusa korona i zahvalio rukovodstvu Srbije i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pruženu priliku da se medicinari iz Srpske vakcinišu u Srbiji.

Autor: RTRS