Spomen-područje Donja Gradina danas je posjetila junakinja Filma “Dara iz Jasenovca” Biljana Čekić, kako bi najavila sutrašnju premijeru na javnim servisima Republike Srbije i Republike Srpske.

Direkor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je Srni da je veoma značajan trenutak u kom se film promoviše, a to je vrijeme kada je na sceni istorijski revizionizam.

“Upravo ovaj film je sada veoma važan medij koji će doprijeti do velikog broja publike na različitim stranama svijeta. Mi već sada bilježimo prve rezultate tog filma kada imamo povećan broj stranih posjetilaca na zvaničnoj veb stranici ustanove”, izjavila je Tulekovićeva.

Film “Dara iz Jasenovca”, režisera Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće sutra ekskluzivnu televizijsku premijeru na Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/.

Film će na RTRS biti prikazan u 20.00 časova.

Sniman na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, film “Dara iz Jasenovca” je prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

Ova drama osvrće se na period Drugog svjetskog rata, kada poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru.

Među glavnim glumcima u ovom ostvarenju su Anja Ilić i Zlatan Vidović, koji glume roditelje male Dare, koju igra Biljana Čekić iz Kozarske Dubice.

Autor: SRNA/ATV