Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” organizovala je danas interaktivnu radionicu koja je okupila preduzetnike i pojedince koji predstavljaju kulturne i kreativne industrije grada, s ciljem identifikovanja mogućnosti za unapređenje okruženja za razvoj ovih industrija.
Na skupu je predstavljen dokument Analiza kulturnih i kreativnih industrija grada Prijedora, koja sadrži ekonomske performanse poput broja poslovnih subjekata i zaposlenosti u ovoj oblasti, strukture djelatnosti i prihoda, strukture zaposlenih i poređenja sa drugim lokalnim privrednim granama.

“Ta analiza će nam pomoći da definišemo naredne aktivnosti i politike podrške koje će se moći predložiti prvenstveno gradu Prijedoru. Kreativna industrija ima izuzetan potencijal za rast, razvoj, zapošljavanje tako da je u posljednjih nekoliko godina to jedan od ključnih segmenata na kojim ova agencija ima aktivnosti i sprovodi projekte“, rekao je Goran Rodić iz Agencije “Preda-PD” novinarima u Prijedoru.

Stručnjak za pripremu analiza u okviru projekta Mišel Pavlica naglasio je da sve što je u vezi sa kulturom i kreativnošću može dati dodatnu vrijednost prijedorskoj privredi.

“U ovom trenutku gotovo da postoji kritična masa preduzeća i pojedinaca da bi se u domenu kulturnih i kreativnih industrija napravio značajan iskorak. Pokušavamo uhvatiti taj potencijal i kroz ovaj projekat nastojati da se taj potencijal realizuje i ostvari”, naveo je Pavlica.

Radionica je održana u okviru dvogodišnjeg projekta “Razvoj prekogranične mreže kreativne industrije” vrijednog oko 600.000 evra, koji sa Agencijom “Preda-PD” realizuju i Razvojna agencija Sisačko–moslavačke županije “SIMORA” iz Siska i Asocijacija za demokratski prosperitet “Zid” iz Podgorice, a koji sufinansira EU iz regionalnog programa prekogranične saradnje tri zemlje.

Autor: SRNA

Foto: Kozarski