Vakcina AstraZeneka nedavno je stigla i u Srbiju. Poznata je još i pod imenom oksfordska vakcina, a specijalista za plućne bolesti dr Slavica Plavšić serijom tvitova je objavila informacije koje do sada zna o ovom cjepivu.

Astra Zeneka, vakcina koju je proizvela čuvena britansko-švedska multinacionalna kompanija sa sjedištem u Engleskoj, u saradnji sa Oxfordom, praćena je dosta kontraverznim informacijama i studijama. Mnoge od njih se smatraju više političkim i vezane su za Bregzit, Veliku Britaniju i njihove odnose sa EU. U svakom slučaju, vakcina je dobila dozvolu za upotrebu u EU i daje se i osobama do 65 god. Princip izrade je najsličniji Sputnjiku V. Smatra se da daje visok stepen zaštite ne samo od razboljevanja, već i od zaražavanja, što nije slučaj sa ostalim vakcinama – započela je doktorka, dodajući da će napisati sve što zna i pozvavši druge da dodaju još preciznih podataka, ukoliko ih imaju.

Ona je pojasnila i zašto se druga doza ove vakcine prima tek posle tri mjeseca:

– Kod ove vakcine antitijela se stvaraju jako brzo pa se i imunitet brže razvija. Zato je revakcinacija tek poslije tri mjeseca. Smatra se da su u tom periodu vakcinisani pod velikim stepenom zaštite od oboljevanja od srednje teških i teških oblika bolesti.

Dr Plavšić je takođe istakla da je prema dosad poznatim istraživanjima, ova vakcina efikasna protiv svih sojeva, osim protiv južnoafričkog, gdje ispitivanja još traju.

Izvor; Srpskainfo