Film “Dara iz Jasenovca” je važan za naš narod i djecu, jer nam djeca ne znaju gotovo ništa o Jasenovcu, a političke reakcije o filmu samo potvrđuju da mnogi u regionu i svijetu smatraju da Srbe, čim se malo homogenizuju i ojačaju, treba “udariti po glavi” i spustiti, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Važan film za naš narod i djecu. Prvo sam se dvoumio, bio za to da nađu nekog velikog filmskog producenta da to postane svjetski popularno, a onda sam shvatio da naša djeca ne znaju ništa o Jasenovcu – rekao je Vučić za TV Prvu.

Kako je rekaom, to je jedno divno i jezivo mjesto – divna priroda, a najjezivje mjesto zbog počinjenih zločina, u kojem uvijek čujete tišinu, kao i u Hirošimi.

Sa druge strane, ukazao je da političke reakcije, do Florijana Bibera do drugih jasno pokazuju šta su oni željeli.

– Niko nije takav komentar dao za film o Srebrenici, a tamo se desio strašan zločin. Tada nije bilo da nije dobra viktimizacija, ali kada Srbi naprave film o tome da su žrtve, onda je užas praviti viktimizaciju, jer Srbi će ponovo da budu homogeni, a čim Srbi malo ojačaju treba ih udariti u glavu i spustiti. To misle mnogi u regionu i svijetu – rekao je Vučić.

Dodao je da će biti još sličnih filmova, danas se emituje jedan od Svetozaru Miletiću, a snimaće se i film o Oluji.

– Sve što decenijama nismo radili, sve ćemo da uradimo – rekao je Vučić i dodao da mu je majka rekla da , ako je on bar malo doprinjeo filmu, to bio najpametniji način da vrati, da se oduži za spaljenje kuće Vučića, za ubijenog djeda.

– Vratili smo zbog stotina hiljada naših ubijenih ljudi, bar da se njihova imena i istina ne zaborav – rekao je Vučić.

On je podsjetio da je finansiranje tog filma pomogla država, kao što će pomoći i gradnju kompleksa u Donjoj Gradini, koji je u planu, te da je odlikovao reditelja Predraga Gagu Antonijevića i scenaristu Natašu Drakulić.

– I to je ono što ja mislim o filmu – poručio je predsjednik Srbije.

On je dodao i da zahvalan reditelju Gagi Antonijeviću na tome što je rekao povodom snimanja ovog filma da to “neki nisu mogli, jer nisu imali para ili je ekonomija bila upropašćena, a drugi nisu smheli, ali je Vučić i mogao i smio.

To je, kaže, nešto najljepše što je neko rekao o njemu.

Izvor: Tanjug/Srpskainfo