Apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske, kojom je zatražena ocjena ustavnosti dijela Zakona o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju, je politikantska i pokušaj je dovođenja u pitanje same nadležnosti Srpske u ovoj oblasti, ocijenio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

n je rekao da je vrlo simptomatično da bošnjački poslanici u samoj zakonodavnoj proceduri prilikom donošenja Zakona nisu ulagali nikakve amandmane.

– To govori u prilog nastojanju da se uspostavi jedna praksa po kojoj se delegati za sva pitanja obraćaju Ustavnom sudu BiH, uzdajući se u provjerene metode više političkog, a manje pravnog odlučivanja – naveo je Rajčević za Glas Srpske.

Delegatima je, ističe ministar, sporna sama uloga Agencije za visoko obrazovanje Srpske, koja je definisana kroz deset članova, koje žele osporiti ovim zahtjevom.

– To znači da se u pitanje dovodi sama nadležnosti Republike Srpske da se bavi osiguranjem kvaliteta na našim visokoškolskim ustanovama – istakao je Rajčević.

On kaže da u prilog činjenici da je riječ o politički instruisanom zahtjevu govori i to da je osmi delegat iz reda Bošnjaka o ovoj apelaciji saznao od ministra na društvenim mrežama.

– Ukoliko bi Ustavni sud BiH stavio van snage navedene članove, jasno se iskazuje namjera protivpravnog otimanja izvornih ustavnih nadležnosti Srpske. Politika ponovo preuzima primat nad pravom, ali u takvim uslovima borićemo se do posljednjeg atoma snage i koristiti sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju u odbrani naših nacionalnih interesa – istakao je Rajčević.

Autor: SRNA/Srpskainfo