Skupština grada Banjaluka je na današnjem zasjedanju usvojila dva seta zaključaka koji bi trebali da pomognu gradskom rukovodstvu da se lakše suoči sa pogoršanjem aktuelne epidemiološkom situacijom.

Među njima je i onaj koji zahtjeva da Grad obezbjedi sredstva za Dom zdravlja i UKC RS kako bi bili u stanju da se bore porotiv širenja zaraze.

Usvajanje zaključaka je došlo nakon tri sata rasprave. Iako su se obje strane uspjele usaglasiti oko zaključaka izjave odbornika tokom rasprave su pokazale da postoji jako puno tenzija, neslaganja te da se van skupštinske sale ne postoji nikakav oblik komunikacije između gradske administracije i Skupštine grada.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Oni koji podržavaju gradonačelnika su se pitali zašto je uopšte bila potrebna ovakva vrsta sjednice? Naglašavali su da o epidemiološkoj situaciji te eventualnim mjerama odlučuje gradski Štab za vanredne situacije, a ne Skupština.

Sam gradonačelnik Draško Stanivuković je ovo zasjedanje okarakterisao kao određeni pritisak na njega.

– U pitanju je pritisak Skupštine grada na gradonačelnika, koji je komandatnt Štaba da se određene mjere pooštre. To sa druge strane izaziva negodovanje građana revolt u privredi i uništava ekonomiju. Ukoliko se to ne učini reći će „gradonačelnik to nije uradio i zato je takva epidemiološka situacija“ – rekao je Stanivuković.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

S druge strane i skupštinske većine dolaze poruke da su bili primorani na ovakav korak. Kažu da je epidemiološka situacija izuzetno loša te da nisu vidjeli naznake ili aktivnosti Štaba, koje bi kako su govorili uticale da se trenutna situacija promjeni na bolje. Bilo je i primjedbi odbornika da je gradonačelnik u potpunosti izostavio gradski parlamnent iz rada Štaba te da ne informiše Skupštinu o donesenim odlukama.

– Ova Skupština nije sazvana zbog političkih prepucavanja, već da zajednički pokušamo uraditi sve što je u našoj moći da se situacija poboljša. Isto tako trebamo poboljšati komunikaciju sa Štabom a te komunikacije sada nema – naveo je predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Prvi set zaključaka sa tri tačke predložio je odbornik PDP Milko Grmuša:

– Skupština grada se zahvaljuje zdravstvenim radnicima privrednicima i svim građanima na ogromnom strpljenju. Apeluju na građane da se i u narednom periodu ponašaju odgovorno i na taj način da sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih sugrađana.

– Skupština grada poziva nadležne inspekcijske i policijeske organe da u skladu sa zakonom pooštre određene kontrole, kada je riječ o poštovanju postojećih propisa i epidemiloških mjera. Skupština grada se protivi praksi da se najveći broj građana koji poštuje mjere,  praktično kažnjava zbog neodgovornog ili nepravnog ponašanja manjeg broja nesavjesnih pojedinaca. Pravi odgovor na nepravno ponašanje ne može biti propisivanje oštrijih mjera, već dosljedno poštovanje postojećih pravnih normi .

– Skupština grada poziva ministra zdravlja i socijalne zaštite RS i direktora Instituta za javno zdravstvo da u skadu sa Zakonom o zaštiti stanovništva  od zaraznih bolesti RS, dostavi svoje procjene prijedloge i naredbe za provođenje mjera za suzbijanje epidemije korona virusa u Banjaluci. Skupština grada poziva gradonačelnika da na osnovu prijedloga Instituta donese odgovarajuće mjere za sprovođenje protiv epidemijske mjere zaštite u Banjaluci.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Drugi set zaključaka sa čak pet tačaka predložio je predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić:

– Zadužuje se komandat gradskog Štaba za vanredne situacije da nakon održanih sjednica Štaba redovno Skupštini grada dostavlja informacije o aktivnostima Štaba.

– Zadužuje se gradonačelnik da jednom mjesečno, dok traje vanredna situacija,  pripremi pisanu informaciju za sjednicu Skupštine grada, sa konkretnim mjerama i preporukama za suzbijanje širenja virusa korona i zaštite zdravlja građana

– Zadužuje se gradonačelnik da na prijedlog gradskog Štaba pripremi set ekonomskih mjera, olakšica i pomoći za socijalne kategorije, poslovnu zajednicu i poljoprivrednike i kompletno stanovništvo po uzoru na prošlogodišnje mjere, sa ciljem održivosti socijalnog, privrednog poljoprivrednog i društvenog ambijenta.

– Zadužuje se gradonačelnik da u budžetu grada za tekuću godinu obezbjedi finansijska sredstva za rad Doma zdravlja i UKC RS, kako bi se uspješno borili sa virusom korona.

– Zadužuje se gradonačelnik da kao komandant gradskog Štaba za vanredne situacije sedmično izvještava Skupštinu grada o broju izvršenih kontrola lica koja su u izolaciji, te da u roku od tri dana Skupštini dostavi informaciju o ukupnom broju kontrolisanih lica po danima tokom 2021.godine

Izvor: Srpskainfo