Srbija će sarađivati sa Kinom na korist svojih građana i neće odustati od tog prijateljstva zato što to odgovara nekim drugim zemljama, i to onima koje imaju i veću saradnju sa Kinom, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka sa kineskim ambasadorom Čen Bo.

On je upitao da li, nakon sve pomoći i podrške koju je dobila od Kine, Srbija treba da radi protiv Kine zato što je to u interesu nekih drugih zemalja, koje imaju i po 100 puta, veću trgovinsku razmjenu sa Kinom nego Srbija.

– I oni mogu da imaju sve, a kad Kina treba Srbiji da pomogne, onda stigne upozorenje da se Srbi čuvaju. A šta je to loše Kina Srbiji uradila – da li je priznala /samoproglašeno/ Kosovo ili ju je uvrijedila? – rekao je Vučić.

On je poručio da je Srbija na evropskom putu, ali da sarađuje i sarađivaće sa Kinom i još više, jer je suverena zemlja koja sama donosi odluke i poštuje svoje građane.

Vučić je izjavio da je u prethodnom periodu napravljen ogroman pomak u saradnji Srbije i Kine, kao i da je u posljednjih pet godina Srbija za čak 15 puta uvećala izvoz u Kinu.

On je istakao da je saradnja dvije zemlje zasnovana na principima iskrenog prijateljstva, solidarnosti i poštovanja.

Odgovarajući na pitanje u kojoj mjeri Srbija može da pomogne zemljama u regionu u nabavci vakcine, on je odgovorio da Srbija ne može da izvozi kinesku vakcinu i da, koliko zna, postoji dogovor za isporuku i u druge zemlje regiona, kao što su Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

– Beskrajno sam zahvalan Kini jer ono što smo vidjeli jeste da je riječ o bezbjednoj i veoma pouzdanoj vakcini koja nešto kasnije razvija antitijela, ali bez ikakvog ugrožavanja zdravlja ljudi. Pravljena je kao prava vakcina čija antitijela traju duže. Mnogo života smo spasili tom vakcinom i da je nismo imali bilo bi na desetine hiljada više oboljelih – rekao je Vučić.

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da je danas imala priliku, zajedno sa predstavnicima kineskih kompanija, da sa ministrima i direktorima javnih preduzeća razmijeni mišljenja o saradnji u različitim oblastima.

– Ovaj sastanak u potpunosti pokazuje da predsjednik Vučić pridaje veliki značaj odnosima sa Kinom. Naša saradnja je fokusirana aktuelno na dvije tačke, a prva je zajednička borba protiv pandemije – navela je ona i podsjetila da je sinoć stigao treći kontingent od pola miliona kineske vakcine “sinofarm”.

Čen Bo je rekla da je druga tačka zajednička borba za ekonomski rast, odnosno oporavak, u šta spada infrastruktura, kao najveća oblast.

Ona je navela da se stabilno odvija realizacija velikih projekata kao što su projekat brze pruge Beograd-Novi Sad i auto-puta Preljina-Požega. Ona je podsjetila da su kineska kompanija i francuski i srpski partneri potpisali sporazum o izgradnji beogradskog metroa i navela da je razgovarano i o saradnji u oblasti poljoprivrede.

– Poslije današnjeg sastanka, Ambasada i kineske kompanije dobile su više domaćih zadataka. Spremni smo da ulažemo dalje napore za uspjeh u svim oblastima – zaključila je Čen Bo.

Autor: SRNA/RTRS