Podjela na “muške” i “ženske” poslove davno je prevaziđena! Najbolji dokaz za to je Prijedorčanka Nada Pilipović – jedina dama varilac na ovim prostorima. Predrasude je, kaže, ne zanimaju. Želi da bude najbolja u svom poslu, što joj i polazi za rukom.

Ako se nešto zaista želi – granice ne postoje, tvrdi 38-ogodišnja Nada Pilipović! Po zanimanju frizerka, sreću je pronašla u sasvim drugom zanimanju. Moglo bi se reći – drugoj krajnosti! Shvativši da je potražnja za variocima velika, odlučila je da proba. I prije nekoliko godina, uz pomoć prijatelja varioca koji joj je, kako kaže, bio “mentor” ušla je u ovaj svijet.

– Kad sam ga pitala da li bi pristao na to da me obučava, rekao je – zašto da ne?! I tako je sve krenulo – priča Nada.

I isplatilo se. Nada je u ovoj struci pronašla sreću i zadovoljstvo. Brzo je pronašla zaposlenje. I sve što želi jeste da napreduje i bude još bolja! To što je jedna od rijetkih žena varilaca, ne smeta joj. Naprotiv. Predrasude o muškim i ženskim poslovima su, kaže, davno prevaziđene. Iako dama, po sposobnostima i kreativnosti je rame uz rame s muškim kolegama, ako ne i više od toga.

– Biti žena u ovom poslu jeste malo neobično za naše prostore. Ipak, nije nemoguće. Posao jeste komplikovan, ali nije težak i lako se nauči – ističe Nada.

Nada Pilipović

Nada Pilipović

U ovom poslu za nju nema tajni. Radi sve vrste varenja, bez greške. A ako nešto i “zapne”, tu su uvijek muške kolege da priskoče u pomoć.

Poslodavac Enes Pehlić ističe da je Nada jedan od vodećih zavarivača u njegovoj firmi.

– Radi ona i sa alminijumom, željezom, inoksom, sve vrste zavarivanja, i to nije prosječno zavarivanje, nego baš vrhunsko -dodaje Pehlić.

Nada stiže sve. Osim što je vrhunski majstor u svom poslu, ona je i majka tri kćerke, koje su, kaže, njeno najveće bogatstvo. Svim ženama poručuje da budu hrabre i prate svoje snove, jer uz dovoljno želje – ništa nije nemoguće!

Autor: RTRS