Ostvarenje “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića naći će se od 12. marta na repertoaru dva velika njujorška bioskopa “AMC Empire” i “Village East by Angelika”, najavili su producenti.

Ova istorijska drama opisuje i na umjetnički i edukativan način oživljava tragičan period srpske istorije u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kvislinškoj nacističkoj tvorevini u Drugom svjetskom ratu.

“Dara” prikazuje period 1942. godine, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na planini Kozara, u Bosni i Heercegovini, srpsko stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata.

O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti u logoru smrti učiniće da djevojčica odraste preko noći.

Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gdje djeca svakodnevno umiru od bolesti i gladi, ili ih surovo ubijaju.

Priča “Dara iz Jasenovca” je prikaz sudbine samo jednog djeteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad utvrđenih i u stvarnosti tragičnijih sudbina.

U logoru Jasenovac, jednom od najozloglašenijih logora u Drugom svjetskom ratu, ubijeno je na najstravičniji način, prema procjenama, nekoliko stotina hiljada ljudi, uglavnom Srba, zatim Jevreja i Roma, kao i Hrvata, protivnika ustaškog režima.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Biljana Čekić kao Dara, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić.

Glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Ðorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

Izvor: Tanjug/Srpskainfo