Kompanija “Grand trejd” i porodica Radišić demantovali su tvrdnje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u vezi sa gradnjom ugostiteljskog objekta “Terasa Kajak” u ovom gradu, te naglasili da on svjesno obmanjuje javnost, izoluje jednu porodicu u svrhu svojih privatnih obračuna i stavlja joj metu na čelo.

ovodom jučerašnje konferencije za novinare Stanivukovića i “pompezno” predstavljene situacije u vezi sa “Terasom Kajak”, kompanija “Grand trejd” i porodica Radišić u zajedničkom saopštenju ističu da je pogrešno navedeno da je izgradnja spornog objekta započeta nakon 2018. godine, odnosno nakon donošenja Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, što bi značilo da njegova legalizacija nije moguća.

U saopštenju se navodi da je izgradnja objekta započeta u oktobru 2017. godine, tako da su navodi koje je iznio Stanivuković potpuno netačni.

– Ono gdje je Stanivuković takođe pokazao elementarno neznanje je činjenica da je grad Banjaluka na pomenutoj parceli upisan kao vlasnik u zemljišnim knjigama, ali da se u posjedovnom listu nalaze druga, fizička lica. Takođe, ovaj objekat, kao i svi drugi objekti izgrađeni u tom dijelu vodenog pojasa Vrbasa, dijelom pripadaju u vlasništvo Voda Srpske – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da je neshvatljivo, kako sa stanovišta poslovne prirode, ali i sa ljudske strane, da Stanivuković svjesno obmanjuje javnost i izoluje jednu porodicu u svrhu svojih privatnih obračuna te joj stavlja metu na čelo, a čija je pobuda samo njemu znana.

– S obzirom na činjenicu da kompanije naše porodice izvode neke od najvećih projekata u ovom gradu, sa oko 200 angažovanih radnika na gradilištima svakog dana, te da angažujući od 30 do 50 podizvođača posredno bivaju izvor prihoda za hiljade radnika i njihovih porodica, a, takođe, baveći se stipendiranjem brojnih studenata i društveno-odgovornim i humanitarnim radom, nezamislivo je da neko ima motiv da primanja i živote tih porodica ugrožava na ovakav način – dodaje se u saopštenju.

Kao kompanija koja se striktno pridržava svih pozitivno-pravnih propisa, navodi se, “Grand trejd” je uplatila na ime renti, komunalnih troškova i raznih taksi više od 17.000.000 KM u budžet grada Banjaluka, a više od 500.000 KM samo od kada je Stanivuković na funkciji.

– Kako smo kroz direktne investicije uplatili angažovanim izvođačima oko stotinu miliona KM (gdje je većina iznosa pribavljena komercijalnim kreditima), i sami podržavamo borbu protiv bilo kakvih nezakonitosti. Svojim radom doprinosimo u velikom dijelu razvijanju privrede ovoga grada, a pored svega toga, napadani smo od gradonačelnika tvrdnjama koje nemaju utemeljenje u stvarnosti – ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, nesporna činjenica je da u gradu Banjaluci postoji više od 20.000 izgrađenih objekata koji su u postupku legalizacije i potpuno je nepoznato zašto gradonačelnik izdvaja samo jednu porodicu i bavi se svojim ličnim obračunima.

– Izuzetno je simptomatično da se Stanivuković nije pozabavio nekim od objekata koji su izgrađeni prije više od 20 godina koji još uvijek nisu legalizovani. Takođe, snimci sa naših nadzornih kamera jasno pokazuju gradonačelnikovo hodanje po parkingu `Kajak terase` i fotografisanje automobila u večernjim časovima, što smatramo da je krajnje degutantno i neprimjereno ponašanje za jednog gradonačelnika koji bi trebao imati realne odgovornosti i obaveze obavljajući tu funkciju – naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je nevjerovatno iskazano licemjerje gradonačelnika Banjaluke s obzirom na nezakonito izgrađenu ogradu njegove vlastite kuće.

– Kako smo imali prilike saznati iz medija, oko same porodične kuće Stanivukovića izgrađena je i postavljena ograda koja nema potrebne dozvole i koja je trebalo odavno da bude uklonjena, što ipak nije učinio, iako se poziva na poštovanje pravnih propis – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da sve ove činjenice upućuju na to da se Stanivuković uveliko koristi javnim resursima i novcem svih građana kako bi vršio obračune sa određenim porodicama i privrednim subjektima, a isključivo prema ličnim iskrivljenim kriterijumima.

– U skladu sa navedenim, postavljamo pitanje da li se tako stimuliše razvoj privrednog ambijenta o kome gradonačelnik toliko često govori – naglašava se u saopštenju.

Izvor: Srpskainfo