Nova studija objavljena je na stranici MedRxiv pokazala je da posledice koronavirusa trpe i oni koji nisu osećali simptome kada su bili zaraženi. Više od 60 dana nakon infekcije, 27 odsto ili 382 ispitanika iz Kalifornije borilo se s postkovid simptomima poput otežanog disanja, bolova u grudima, kašlja ili bolova u stomaku. Na ove simtpome žale se i oni koji su bili pozitivni na Sars-CoV2 u Srbiji, pa čak i deca.

Postkovid simptomi se javljaju kod svih koji su preležali kovid 19, bez obzira na to kakva je klinička slika bila, kaže za B92.net v. d. direktora DZ “Dr Milutin Ivković” – Palilula Aleksandar Stojanović.

“Nema nikakve veze koliko je neko imao težak oblik, virus je toliko nepredvidiv da posledice mogu da osećaju svi. Najizraženija posledica kronavirusa je anksioznost, a potom zamor, čak i kod dece. Kod odraslih se postkovid javlja kod oko 30 odsto ljudi, dok je kod dece nešto ispod 10 odsto”, napominje dr Stojanović.

Kako kaže, tegobe mogu da traju od mesec do više meseci, ali ne isključuje da će biti još posledica, pošto smo tek godinu dana u epidemiji.

Dosadašnje studije su otkrile više od 30 simptoma, uključujući anksioznost, bolove u leđima, umor, nesanicu, stomačne probleme, ubrzan rad srca, zamor, nedostatak vazduha, kao i da se većina odnosila na ljude koji su bili hospitalizovani.

Kako god, ako osetite neke od pomenutih simptoma, a preležali ste kovid, obavezno se javite lekaru, koji će dalje utvrditi da li vam je potrebno dodatno lečenje ili neki poseban režim.

Lekari svakako ne preporučuju da se forsirate ili naporno vežbate jer je plućima potrebno vreme da se oporave, ali zato preporučuju šetnje, laganije vežbe i vitaminsku ishranu.

Nije isključeno da stanje “produženog kovida”, kako ga neki zovu, zahteva češče kontrole i dodatne dijagnostičke metode. Zato ne budite lenji, već samo strpljivi i pažljivi.

Takođe, to što ste preležali novi virus ne znači da ste maksimalno zaštićeni da ponovo ne dobijete virus, čak ni kada se vakcinišete. Antitela vas štite samo od težeg oblika bolesti.

Izvor: b92.net / S.VASIĆ