Šef Kluba odbornika SNSD Dragoslav Topić pozvao je gradonačelnika Banjaluke da ispoštuje Poslovnik Skupštine Grada Banja Luka i Zakon o budžetskom sistemu te uputi u skupštinsku proceduru novi prijedlog gradskog budžeta za ovu godinu, koji će biti usaglašen, realan i u skladu s potrebama svih građana najvećeg grada Republike Srpske.

On je, na konferenciji za novinare predstavnika stranaka skupštinske većine u gradskom parlamentu, upozorio da neće nasjedati na provokacije i podjele građana, niti ih izvoditi na ulicu.

“Nećemo nasjedati na naređenja bošnjačkog Sarajeva, koja upravljaju spratom na kojem je gradonačelnik. To nije naša politika, već razvoj i prosperitet grada i u ovoj godini nam je primarni cilj borba protiv korona virusa”, istakao je Topić.

Optužio je gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da obmanjuje javnost tvrdnjama da je predložio amandman kojim bi za Dom zdravlja bilo odobreno 200.000 KM, precizirajući da je bio predviđen iznos od 100.000 KM. U pitanju je još jedna Stanivukovićeva obmana javnosti, jer je predložio 100.000 KM te, kako upozorava, licitirao cifre, kao da je na pijaci, što nije u skladu s skupštinskim Poslovnikom, kao ni način da je usmeno predlagao amandmane.

“Pozivamo gradonačelnika da se vrati u zakonske okvire”, rekao je Topić i naglasio da Stanivukovićeva priča neće proći.

“Tvrdi da je legalista, a onda kaže da neće izvršavati amandmane skupštinske većine, ako se usvoje uz budžet te će tako prekršiti Zakon o izvršenju budžeta”, rekao je Topić ističući da sve ovo moraju da znaju građani Banje Luke.

“Stanivuković ima dvostruke aršine i po pitanju radnih dana, jer mu je, kaže, subota i nedjelja radna kada to njemu ide u korist. Gradonačelnik je nedjeljom radio i tražio od direktora ‘Akvane’ da podnese ostavku taj dan, a sada mu je subota neradna”, naglasio je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka.

Upozorio je da Stanivuković nije predložio amandmane za zdravstvene radnike, pripadnike treće dobi, porodilje i privrednike, a koje je kao zakašnjele osporavao skupštinskoj većini.

“Pokušao je da obmane javnost navodeći da se ugostiteljima pomaže s 400.000, a istovremeno je taj iznos skinut sa sredstava predviđenih za privredu”, ukazao je Topić precizirajući da skupštinska većina nije bila protiv budžeta, već da je smatrala da predloženi okvir treba doraditi.

Izvor: ATV