Ako vas ovih dana “lomi” prolećni umor, spava vam se i nemate dovoljno energije, evo šta možete da uradite.

Proleće nam je stiglo, iako trenutne vremenske prilike to ne potvrđuju, ali mnoge od nas je već stigao prolećni umor. Naime, prolećni umor se javlja usled veće potrebe za energijom pošto su i dani duži, a našem telu nije uvek lako da se probudi iz “zimskog sna”. Zbog toga smo često umorni i teško nam je da se prilagodimo novom godišnjem dobu.

Naučnici još uvek ne umeju baš da objasne zašto naše telo ovako reaguje na promene godišnjih doba, ali postoje dva moguća razloga – unutrašnje i spoljašnje promene. S obzirom na to da naše telo ima tendenciju da bilo kakve promene, unutrašnje ili spoljšnje, doživi kao stresore, sezonske promene zapravo narušavaju naše unutrašnje stanje.

Tu je i činjenica da dani postaju duži, više je sunčeve svetlosti, što znači da je viša i temperatura i vlažnost vazduha, više je vremena za aktivnosti, ali je povećana i potrošnja energije. Da bi zadovoljilo sve te potrebe, naše telo naporno radi i jača imuni sistem koji je često slabiji tokom zime.

Pored svega toga, zimi je niži i nivo hormona serotoninau telu, zbog toga što su kraći dani, a niži je i nivo dopamina, zbog smanjenje fizičke aktivnosti. Zbog spoljašnjih faktora, povećan je nivo hormona stresa, kortizola. Kao rezultat svega toga, zimi smo često letargični, nemamo baš motivacije, umorni smo, a to je posebno izraženo kako se zima bliži kraju i stiže proleće.

Simptomi prolećnog umora mogu da budu gubitak apetita, stalan umor, otežano održavanje pažnje i koncentracija, sporiji refleksi, manjak motivacije, slabiji refleksi, problemi sa spavanjem, glavobolje, slabiji imuni sistem, lošije pamćenje, duže vreme reakcije, promene raspoloženja, anksioznost, manjak energije, problemi sa varenjem i krvnim pritiskom.

Srećom, postoji način da se izborite sa prolećnim umorom, a to ćete uraditi tako što ćete da smanjite stres, a povećate unutrašnju energiju, evo i kako.

Kako da snizite nivo stresa?

Održavajte konstantan nivo temperature i vlažnosti kod kuće, onako kako vama odgovara i kako vam je prijatno.

Imajte dnevnu i nedeljnu rutinu. Ovakve aktivnosti će vašem telu pomoći da se prilagodi promenama na relativno konstantan i progresivan način. Nemojte sebe da gurate preko sopstvenih granica niti da se forsirate u bilo kom smislu. Bilo kakve nagle promene su stres za telo, tako da regulišite aktivnosti na neki umeren nivo i imajte obrazac, kako bi telo znalo šta da očekuje.

Slušajte svoje telo kako biste prilagodili fizičke aktivnosti. Pravite pauze i odmarajte. Gledajte da više vremena provedete radeći aktivnosti u kojima uživate, nego u onim koje su vam naporne.

Kako da povećate energiju?

Pijte dosta vode. Voda pomaže u izbacivanju toksina iz organizma i poboljšava rad metabolizma. Dehidracija, sa druge strane, može da uzrokuje glavobolje i umor, pa je konzumiranje dosta vode najbolji način da se suprotstavite prolećnom umoru.

Jedite po manje, a češće. Takođe, vodite računa da svakodnevno unosite sveže voće i povrće, kako biste uneli vitamin C. Kada je reč o vitaminu B1, veoma važnom nutrijentu za cirkulaciju i nervni sistem, njega ćete uneti konzumirajući pasulj, orahe, ribu, svinjetinu, spanać, žitarice.

Unesite dovoljno kiseonika. Tri puta dnevno izdvojite po malo vremena kako biste 10 puta zaredom duboko udahnuli.

Vežbajte napolju. Čak i samo 15 minuta izlaganja kože suncu tokom dana, biće dovoljno da unesete dnevnu potrebu za vitaminom D. Vežbanje i vitamin D će vas ojačati i povećati nivo energije. Najbolje je da radite aerobne vežbe umerenog intenziteta, poput 30-minutne šetnje ili džogiranja.

Istegnite mišiće 5-10 minuta nakon vežbanja, kako biste sprečili upale i zamor mišića.

Idite pod hladan tuš – okrepiće vas i dati vam energije.

Ili, ako hladan tuš nije za vas, napunite kadu toplom vodom, stavite malo mirišljavih soli i opustite se.

Dremnite popodne i dobro spavajte. Potrudite se da ležete i ustajete u isto vreme, ali i da vam okruženje u spavaćoj sobi bude stalno isto, piše Mondo.