Prihodi od boravišne takse u 2020. godini u Prijedoru iznosili su 11.795 KM, podaci su Turističke organizacije grada Prijedora.

To je za 3.795 KM ili 47 odsto više od plana za 2020. godinu koji je iznosio 8.000 KM, što pokazuje da je korištenje vaučera Vlade Republike Srpske doprinijelo povećanju prihoda od boravišne takse.

To je takođe za 26.005 KM ili 69 odsto manje nego u 2019. godini, što je posljedica pandemije virusa korona, navodi se u izvještaju o realizaciji programa upotrebe sredstava od boravišne takse na području Prijedora za 2020. godinu.

U izvještaju se navodi da su mnogi smještajni objekti na području grada bili zatvoreni ili su korišteni kao karantin ili su poslovali u puno manjem obimu.

– Iz informacija iz okruženja i ostalih turističkih organizacija Republike Srpske, stanje je isto i suočeni smo sa novonastalom krizom koja će bez sumnje ostaviti veliki trag na ono čime se bavimo i čiji će oporavak trajati mjesecima nakon prestanka pandemije -navodi se u ovom izvještaju.

Učešće prihoda od boravišne takse u ukupnim prihodima Turističke organizacije grada Prijedora u 2020. godini iznosi 10,95 odsto.

Autor: SRNA/Srpskainfo