Primarni problem sa stanovišta zaštite od požara na području Prijedora je nedovoljan pritisak u javnoj hidrantskoj mreži, kao i činjenica da mali broj privrednih subjekata i javnih ustanova ima uređaje za povećanje tog pritiska, ocjena je prijedorske Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice.
“Grad treba da obezbijedi potrebnu infrastrukturu u koju spada i hidrantska mreža, te na ovom nivou treba i pristupiti rješavanju problema. Jedan od načina bio bi izgradnja suvog voda sa priključcima za vatrogasno vozilo”, navodi se u novom planu protivpožarne zaštite.

Drugi nedostatak je posljedica neplanske gradnje i intervencija na postojećim objektima, čime su onemogućeni postojeći pristupni putevi za vatrogasna vozila.

“Na primjer, izgradnjom poslovnog objekta duž Ulice Miloša Obrenovića zatvoren je prilaz postojećim stambenim objektima koji se nalaze između ovog poslovnog objekta i vrtića `Radost`, pa i samom objektu vrtića. Od intervencija na postojećim objektima kojima je znatno ugrožena evakuacija u slučaju nužde, posebno se izdvaja rekonstrukcija i dogradnja hotela `Prijedor` kojom je nekoliko postojećih evakuacionih izlaza ukinuto, te je objekat ostao samo sa jednim”, navodi se u ovom dokumentu.

U vatrogasnoj jedinici kažu da je nedostatak i to što je u užem gradskom jezgru česta pojava nepropisno parkiranje koje, ili onemogućava, ili otežava intervenciju na gašenju požara i spasavanju ljudi.

“Moguća rješenja su postavljanje znakova zabrane parkiranja i izdavanje kazni licima koja se ne pridržavaju zabrana ili postavljanje adekvatnih prepreka koje bi onemogućile parkiranje, a vatrogasci bi ih uklanjali prilikom dolaska na intervenciju. Treba uzeti u obzir i stvarni kapacitet parking mjesta u gradu koji nije dovoljan da primi trenutni broj automobila, tako da je potrebno razmisliti o izgradnji novih parkinga i javnih garaža”, dodaje se u planskom aktu.

Plan zaštite od požara opštine Prijedor posljednji put donesen je 2004. godine od kada je došlo do urbanističkih, tehničko-tehnoloških i drugih promjena od značaja za zaštitu od požara, te je stoga Skupština grada na posljednjem zasjedanju, održanom krajem marta, donijela novi Plan zaštite od požara grada Prijedora.

Izvor: Agencije