Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas odluku o dopunskim pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca i umrlih ratnih vojnih invalida, kojom su prava koja se finansiraju iz budžeta grada proširena na ratne vojne invalide od pete do 10. kategorije i na borce prve i druge kategorije koji su nezaposleni.
Odbornici su na inicijativu Kluba odbornika SDS-a obavezali gradsko resorno odjeljenje da u roku od 30 dana donese rezoluciju koju će Skupština grada Prijedora uputiti Narodnoj skupštini Republike Srpske, a kojom se daje podrška zahtjevima organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, prvenstveno u pravcu revizije kategorizacije pripadnika boračkih kategorija.

Za oba ova akta glasao je 21 odbornik, dva su bila protiv, dok su oba odbornika SDA za vrijeme ove tačke dnevnog reda bila ispred skupštinske sale.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Ranko Kolar rekao je da će ovo odjeljenje u saradnji sa odbornicima Skupštine grada i organizacijama koje okupljaju boračke kategorije u datom roku pripremiti rezoluciju u kojoj će biti izražen stav Skupštine grada za cjelovito rješavanje problema boračkih kategorija sa konkretnim prijedlozima, a koja će biti upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Sve ono što treba uvrstiti mi ćemo dostaviti Skupštini”, izjavio je Kolar novinarima u pauzi skupštinskog zasjedanja i dodao da rezolucijom neće biti obuhvaćena pitanja civilnih žrtava rata i žrtava torture za koje je predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović tražio iniciranje izmjena zakona da bi im se omogućila dopunska prava iz budžeta grada.

Šef Kluba odbornika SDS-a Biljana Knežević istakla je da je ključno pitanje revizija kategorizacije boraca.

Ona je rekla da je donošenje usaglašenog stava lokalnog parlamenta kojim se podržavaju zahtjevi boraca potrebno u ovom momentu jer se u Narodnoj skupštini Republike Srpske priprema posebna sjednica o pitanjima boraca.

Odbornik SNSD-a Saša Bursać ocijenio je da su boračke kategorije uvijek bliske vlastima i pozvao i njih i vlast da učine sve da ubuduće to više ne bude tako i da budu bliske samo onima koje predstavljaju.

“Gradonačelnik /Prijedora Dalibor Pavlović/ i ja razgovarali smo s ovim organizacijama i prije i poslije izbora i cilj nam je da se bar po jedan član iz porodica poginulih boraca zaposli. Možda je teško, ali se treba potruditi. Mi smo preuzeli te spiskove. Nije to neki veliki broj, kao ni porodica ratnih vojnih invalida”, naveo je Bursać.

Odbornik SPS-a Miljana Kos rekla je da treba uzeti u obzir i položaj porodica umrlih boraca i da iz ličnog iskustva zna da su te porodice zapostavljene.

Izvor: Agencije