Ujedinjena Srpska sumira stanje u vladajućoj koaliciji. Kažu, postoje mnogi problemi, i vrijeme je da se rješavaju. Biće formirano nekoliko radnih grupa zaduženih za različite aspekte, kao što su odnosi u koaliciji, natalitetna politika i socijalna pitanja.

– Mi smo kao ozbiljna stranka odlučuili da sve popišemo, šta je sa pozicijama koje su potpisane a nisu realizovane, neke traju i dvije godine, da vidimo kakva je situacija u lokalnim izborima i ne vidimo mi tu ništa sporno – kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Politika se mora svoditi na političke programe i projekte, a ne na pojedinačne interese, poručuje lider SNSD-a Milorad Dodik. Napominje da je Ujedinjena Srpska nedavno dobila još jednu funkciju, a to je direktor Agencije za osuguranje.

– Koalicija kao koalicija uvijek ima unutrašnju dinamiku, prirodno je da različiti koalicioni partneri imaju različite stavove. Suštinskih problema nemamo – rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ni DEMOS, kao koalicioni partner nije u potpunosti zadovoljan kadrovskom raspodjelom, ali kažu, postoje važniji problemi. Ipak, sve primjedbe ukoliko ih ima, upućuju SNSD-u, kao okosnici koalicije i najvažnijem partneru.

– Nije funkcionisanje koalicije samo tako što ćete da zadovoljite samo kadrovska rješenja. Koalicija ima osnovne ciljeve, to je funkcionisanje RS za bolji život građana i to je ono što bi trebalo da čini okosnicu naše koalicije – ispričao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Dokaz da koalicija dobro funkcioniše je i rad Vlade Srpske. Premijer Višković smatra da izvršna vlast dobro obavlja svoj posao.

– Vlada ko beton, koalicija još jača. Vlada i ne razmišlja o tome, mi radimo neki drugi posao, povećavamo plate, gradimo infrastrukturne projekte, imamo rast BDP-a 2% koji niko nema u okruženju – pojasnio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Svi lideri stranaka su se složili da su najvažniji međusobni razgovori. Za lidera SNSD-a važnije su upravo zajedničke politike. Najnoviji primjer je dogovor o povećanju plata radnicima u Srpskoj. Dodik kaže da je ova koalicija jedina uspjela da poveća plate u javnom i stimuliše povećanje plata u realnom sektoru, što utiče na poboljšanje života svih građana Republike Srpske.

Izvor: ATV