Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rekla je Srni da je vrlo kratko razgovarala sa ocem nakon što je prebačen u zatvor na jugu Engleske i da je jezivo ono što je čula o uslovima u kojim se nalazi, budući da smješten u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u svijetu.

Ona je istakla da je razgovor trajao tek nepune dvije minute, te da, iako nije uspjela da stekne kompletnu sliku, shvatila da će biti problema i što se tiče ne samo fizičke bezbjednosti Karadžića, nego i njegove zdravstvene zaštite, te praćenja njegovog stanja i liječenja.

Jovičevićeva je naglasila da ljudi poznaju i Karadžićevu psihičku snagu i karakter, ali da je prebacivanje u zatvor u Englesku uticalo na njegovo zdravstveno stanje, budući da je dugo trajalo i da nije bio u mogućnosti da uzima lijekove.

“Što se tiče fizičkog stanja u kome je dovezen i tamo gdje je smješten, to je nedopustivo. Ako se tome doda činjenica da je smješten u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u svijetu, jasno je u kakvim uslovima će biti”, upozorila je ona.

Ona je ukazala i na psihičku torturu koju će trpjeti Karadžić koja se ogleda u odsječenosti od svijeta u ambijentu koji nije njegova civilizacija, jezik i kultura.

“Pitanje je koliko on može kao veliki vjernik da praktikuje vjeru, da posti, da ima određeni prostor ili vrijeme da može da radi ono što je navikao”, kaže ona.

Jovičevićeva kaže da Karadžiću nije dostupan ni kompjuter, njegovi diskovi i dokumentacija, te mogućnost da radi na reviziji presude, da piše književne i stručne radove, duhovne tekstove i memoare, te da uopšte bude operativan i da se kao kulturno i obrazovano biće bavi svim onim što je navikao.

“Veliko je pitanje šta će od svih tih uslova biti dopušteno, ali za sada to nema. Sada je sve zaista jezivo i krajnje zabrinjavajuće”, istakla je Karadžić Jovičević.

Jovičevićeva je napomenula da su uvedena i ograničenja na kontakte telefonom, i po broju i po trajanju.

“Moj otac je u vrlo necivilizacijskim uslovima, a što se tiče porodice, njegovo izmještanje na jug Engleske je namjerno izvedeno da bude predaleko, mimo pravila po Rezoluciji Ujedinjenih nacija koju je prihvatio i Savjet bezbjednosti. Dakle, rade protiv svojih pravila i nama će biti jako otežano i fizički, i finansijski i proceduralno zbog izdavanja viza, zbog vakcina u doba pandemije čak i nakon toga, da tamo ikada odemo i da ga posjetimo“, istakla je ona.

Ona je napomenula a je njen otac prebacivanjem u zatvor na jug Engleske potpuno izmješten iz svoje kulture, jezika, civilizacije, običaja i nije mu dostupan ni televizijski program ili bilo kakve informacije na njegovom jeziku i sa ovih prostora.

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je 14. maja prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je tada na “Tviteru” jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson.

Izvor: ATV