smart

Izgradnju stambeno-poslovne zgrade na Pećanima u Prijedoru prije nepune dvije godine prekinuli su investitori Rudnik željezne rude “Ljubija” i preduzeće “Niskogradnja Marjanović” jer im Republička uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) nije registrovala ugovor o osnivanju prava građenja.

z RŽR “Ljubija” saznajemo da su pokrenuli upravni spor zbog odluke RUGIP kojom je poništila rješenje o brisanju državne svojine nad zemljištem na Pećanima, a koje im je prethodno izdala područna jedinica u Prijedoru.

Okružni sud

Sagovornici Srpskainfo iz RŽR “Ljubija” kažu da će investitori nastaviti gradnju tek kada Okružni sud stavi tačku na ovaj slučaj, a RUGIP izda ugovor o osnivanju prava građenja. Ubijeđeni su da su čisti pred zakonom i da papiri dokazuju da je zemlja na kojoj se gradi zgrada uvijek bila vlasništvo  RŽR “Ljubija”.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Problem je nesklad s aspekta zakonske regulative, odnosno zakona o stvarnim pravima i statusne promjene preduzeća koja ima pravni slijed od 1989. do danas. Preduzeće je mijenjalo status iz radne organizacije u državno preduzeće, ali imamo kompletnu dokumentaciju da smo mi vlasnici i 1989. i 2021. godine – tvrde naši sagovornici.

Gradnja zgrade počela je prije nepunih pet godina. Izgrađene su dvije od četiri lamele i došlo je na red sklapanje ugovora s kupcima stanova. Tada RŽR od RUGIP traži ugovor o osnivanju prava građenja, koji je bitan za hipotekarno zaduženje kupaca tokom kupovine stanova.

– Geodetska uprava odbija da registruje ugovor o osnivanju pravu građenja, ne sporeći  da smo mi vlasnici zemljišta. Sada se vodi sudski spor, jer nam osporavaju aktivnu legitimaciju. RUGIP nama poništava to rješenje o brisanju državne svojine, a razlog je trivijalan. Kažu da se nije obratio vlasnik, a zapravo na naš zahtjev je brisano državno vlasništvo – kažu iz RŽR “Ljubija”.

Zajedničko ulaganje

Navode da je je još 2001. godine pokrenuta priča o izgradnji zgrade na zemljištu na Pećanima, potpisan je bio i predugovor s građevinskim preduzećem iz Banjaluke, ali sve je prekinuto zbog ekonomske krize. Priču ponovo pokreće Stanko Vujković, koji je direktor RŽR “Ljubija” od 2015.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Budući da RŽR ne može sam da ulazi u tako veliki projekat, sklopljen je ugovor s preduzećem „Niskogradnja Marjanović“ o zajedničkom ulaganju. Obaveza RŽR je da uloži zemlju čija je vrijednost oko dva miliona KM, i da isto toliko uloži u novcu. Sve ostalo ulaže “Niskogradnja Marjanović” – tvrde sagovornici Srpskainfo.

Ističu da je prekidom izgradnje objekta nastala velika šteta za investitore, grad i državu.

– Procjenjuje se da bi se prodajom 143 stana zaradio oko 21 milion KM. RŽR “Ljubija” bi imala čiste dobiti između 600.000 i milion KM i taj novac bi mogli dalje da ulažu. Državi bi bio plaćen porez oko tri i po miliona KM, dok bi u budžet grada bio uplaćen milion KM od naknada za uređenje zemljišta i građevinske rente. Građevinski materijal koji nabavlja izvođač košta oko 17 miliona KM i na to se plaća porez – računaju oni.

Dodaju da bi zgrada trebalo da bude impozantna, sa čak 143 stana na 14.000 metara kvadratnih. Ono što je urađeno do sada zbog sudskog spora stoji i propada.

Iz RUGIP su poručili da se zbog zemljišta vodi upravi postupak pred Okružnim sudom, te da zato ovu priču ne mogu komentarisati.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović ističe da je njega nakon preuzimanja vlasti dočekao veliki broj nezavršenih projekata koji su od interesa za sve građane, te da će se zato zalagati za njihov završetak, u skladu sa zakonom.

ISTRAGA

Slučaj sa zemljom na kojoj RŽR “Ljubija” gradi zgradu završio je i pred Okružnim javnim tužilaštvom u Prijedoru. Iz ovog tužilaštva kažu da su prijavu zaprimili od Uprave kriminalističke policije MUP RS, da su formirali predmet i vode istragu protiv tri osobe zbog zloupotreba službenog položaja i dvije osobe zbog nesavjesnog rada u službi, a na štetu grada i privrednih društava RŽR „Ljubija“ i „Niskogradnje Marjanović“.

Prema nezvaničnim saznanjima, pod istragom su direktor RŽR „Ljubija“ Stanko Vujković, notar Ranko Bakić, radnica u RUGIP Danica Glamočanin, te radnica gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Vera Marjanović i bivša načelnica istog Odjeljenja Mirjana Komljenović.

Iz Gradske uprave Prijedor kažu da su za zgradu na Pećanima izdati lokacijski uslovi i građevinska dozvola 2017. Navode da je, na zahtjev MUP, Odjeljenje za prostorno uređenje dostavilo dokumentaciju 2020. godine, ali da nemaju saznanja o daljim koracima u ovom slučaju.

Izvor: Srpskainfo