Nedavna izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu o “služenju liturgija u Miloševićevim crkvama” još je jedna u nizu uvreda i laži kojima kosovske institucije krše osnovna vjerska prava Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Iz Eparhije ocjenjuju da odnosi SPC i srpskih političkih tijela na Kosovu i Metohiji sa institucijama Albanaca nikada nisu bili toliko loši.

– To je dodatni razlog da međunarodna zajednica treba da zaštiti naš narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine – poručeno je iz Eparhije.

U objavi Eparhije na Tviteru je navedeno da je Crkva Hrista Spasa u Prištini i zemljište na kome je ona podignuta vlasništvo SPC po odluci Apelacionog suda iz 2017. godine u Prištini.

– Optuživanje SPC zbog služenja liturgije u Prištini uz najvulgarnije izjave i pretnje kao i skrnavljenje vjerskog objekta političkim grafitima, i to u prisustvu kosovske policije, dodatni su pokazatelji pravnog bezakonja u društvu u kome se ne poštuju ni vjerske slobode, ni sudske odluke – ističu iz Eparhije.

U Hramu Hrista Spasa u Prištini je 10. juna – na Spasovdan, prvi put nakon 23 godine služena sveta liturgija. Liturgiju su pratili brojni incidenti, od prisustva policije samoproglašenog Kosova, protestnog okupljanja studenata Albanaca do uvredljivih grafita među kojim se ističe “Isus mrzi Srbe” na engleskom jeziku.

Premijer samoproglašenog Kurti je tokom dijaloga u Briselu optužio Srbe i da služenjem liturgije u “Miloševićevoj crkvi provocira Albance” i da je riječ o incidentu.

Autor: SRNA/RTRS