Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Foča Јanko Filipović upitao je Valentina Incka zašto mu nikada nisu zasmetali nazivi ulica u Federaciji BiH koje nose imena po nacistima iz Drugog svjetskog rata, čije strahote se nisu ponovile zahvaljujući generalu Ratku Mladiću i Vojsci Republike Srpske.

Filipović je u otvorenom pismu Incku istakao da naziv jedne osnovne škole u Goraždu kao obrazovne ustanove nosi ime po imamu nacističke SS Handžar divizije, dok je spisak spornih naziva ulica u FBiH dug.

– Pojedinim ulicama pridodati su i nazivi onih koje mi smatramo zločincima, kao što je Alija Izetbegović – dodao je Filipović.

Poručio je Incku da ne treba da ga čudi zašto u Foči postoji mural generalu Mladiću, kao vid kulture sjećanja na borbu za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.

On je podsjetio da je VRS najzaslužnija za stvaranje Republike Srpske, koja je danas jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

– Pripadnici VRS podnijeli su najveći teret i žrtvu u zaštiti srpskog naroda u BiH na čelu sa svojim komandantom Ratkom Mladićem. U suprotnom ne smijemo ni da zamislimo koliko bi se desilo pokolja nad Srbima kakvi su bili u Јošanici i Fočanskoj Јabuci 1992. godine, u Sijekovcu 1992. godine, Kravicama 1993. godine i ostalim stratištima gdje je ubijeno isključivo srpsko civilno stanovništvo – istakao je Filipović.

Filipović je istakao Srbima bi se ponovile strahote iz Drugog svjetskog rata da nije bilo generala Ratka Mladića i VRS.

U pismu se dalje navodi da Incko u toku svog mandata od 12 godina u BiH nijednom nije pokušao da približiti stavove tri konstitutivna naroda, ali na kraju karijere pokušava još više zategnuti međunacionalne odnose i ponovo predstaviti srpski narod u negativnom svjetlu.

Odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko najavio je da će naložiti uklanjanje murala posvećenih generalu Ratku Mladiću u opštinama i gradovima u Srpskoj.

Autor: SRNA/RTRS