Po svemu što Evropa jeste, BiH ne može da teži EU sve dok je Kancelarije visokog predstavnika, iako se Evropa značajno promijenila u posljednjih deset, 15 godina, rekao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da je Njemačka 2005. godina bila za to da se ukine visoki predstavnik, a sada upravo ona šalje visokog predstavnika u BiH.

– Sve to oni rade u skladu sa nekim svojim interesima. Obično sve države imaju nekoga koji je visoko pozicioniran, pri kraju je političke karijere pa žele da ga malo poprave finansijski ili na neki drugi način zadovolje njegov kraj karijere i onda ga šalju u zemlje kao što je BiH, koju oni drže za nestabilnu iako je ona, prema svim tim međunarodnim kriterijumima, više stabilna nego neke članice EU i zapadnoevropske zemlje – istakao je Dodik.

Samo kada se uporede podaci o opštem kriminalitetu BiH i drugih zemalja, naveo je Dodik, vidjeće se koliko je to različito i koliko više ima kriminaliteta u zapadnim zemljama nego u BiH.

– Znam podatke za Republiku Srpsku koji su drastično u korist Srpske gdje je smanjena stopa opšteg kriminaliteta, ne postoje terorističke i kriminalne grupe koje vladaju kao što ih ima na Zapadu, gdje svakodnevno imate te slučajeve, a ti isti sa Zapada nam ovdje dolaze i govore o borbi protiv kriminala. Neka se oni bore protiv kriminala u svojoj zemlji a mi ćemo u svojoj i borimo se i to uspješno – naglasio je Dodik.

“Spajanje funkcije predsjednika Republike i srpskog člana predsjedništva – jačanje Srpske”

Na pitanje da pojasni ideju o eventualnom spajanju funkcije predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, koja je izazvala oprečne reakcije, Dodik je rekao da to nije završen posao, ali svakako misli da je ideja dobra.

– Mi kao društvo moramo prihvatiti da se na pravi način odnosima prema različitim stavovima. Čujem da neki kao Šarović govore kako je to ukidanje funkcije predsjednika Republike što nije tačno. Moj bazični prijedlog jeste da izabrani predsjednik Republike Srpske na neposrednim izborima po funkciji bude i član Predsjedništva. To je ono što je prijedlog, a to što Šarović i drugi čitaju to je njihova priča. Identični su napadi i muslimana na tu ideju ali oni su se ućutali nakon prvih rekacija o tome i to sada Šarović i Branislav Borenović odrađuju umjesto njih pa napadaju tu vrstu priče -naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da kao dugogodišnji političar u Republici Srpskoj smatra da ukoliko postoji spremnost da to treba uraditi i da bi Republika Srpska na taj način u liku predsjednika Republike dobila čovjeka koji ostvaruje i funkciju član Predsjedništva.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Sve do mog dolaska na poziciju srpskog člana Predsjedništva, predsjednik Republike Srpske gotovo se ništa nije pitao. Navešću samo primjer imenovanja ambasadora iz reda srpskog naroda. Nijedan od njih nije imenovan dok nisam prethodno dobio saglasnost Kabineta predsjednika Srpske ili je bio njegov prijedlog. To je samo jedan primjer da ima mnogo značajnoh zajedničkih poslova, a posebno u pogledu jačanja Republike Srpske. Kada bi se objektivno napravila analiza, vidjelo bi se da je najbolje da se to spoji i da predsjednik Republike predstavlja Republiku u Predsjedništvu BiH – pojasnio je Dodik.

On je rekao da samo treba biti dobranamjeran i pokušati biti racionalan, pa bi se shvatio značaj ove ideje jer ona jača Republiku Srpsku, a ovi koji galame su glasnogovornici bošnjačkog političkog korpusa Sarajeva i to nije njihovo mišljenje.

– Kada sam to predložio na sjednici Predsjedništva BiH, kojoj je prisustvovao i Metju Palmer, veoma žestoko je reagovao Šefik Džaferović tvrdeći da je to neprihvatljivo i da predstavlja derogaciju BiH, a onda dođemo u Srpsku i slušamo ove druge. U svakom slučaju dobre je da se o tome priča i vjerujem da će dijalog dati i racionalni odnos prema toj temi – ocijenio je Dodik.

“Turkovićeva je srušila spoljnu politiku BiH”

Dodik je rekao da je ono što se zove spoljna politika BiH propast i da u tom pogledu nema dogovora jer je dogovor izigran na svakom mogućem koraku.

– Bisera Turković je kadar muslimana u BiH i ona je to tako i shvatila, ali još nije shvatila da je srušila spoljnu politiku BiH i da je ta spoljna politika ne samo u našim percepcijama potpuno neozbiljna i privatizovana nego i u mnogim drugim – istakao je Dodik u intervjuu Srni.

On je naveo da će Turkovićeva nastaviti da se tako ponaša, ali da zvaničnici iz Srpske imaju mehanizme da se tome suprostave i to čine bez oklijevanja.

– Ambasadori iz Republike Srpske nemaju više nikakvu obavezu da slijede njene isntrukcije, niti da rade bilo šta po njenom nalogu – rekao je Dodik.

Govoreći o posjeti potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića Sarajevu, Dodik je rekao da ta osoba pokušava da se nametne, a izabran je minimalnim brojem glasova u Crnoj Gori koja je i onako malena.

– Poštujem svaki legitiman izbor pa i njegov, ali ne bi trebalo njega da komentarišem i da mu dajem neki značaj. Međutim, moram reći da je činjenica da je olako otišao od one neke svoje građanske priče i prebacio se na ultrancionalističku u kojoj je pokazao da mu je dominantno da se uvijek kada mu treba pokaže mržnja prema Srbima – istakao je Dodik.

On je naveo primjer da ta mržnja prema svemu što je srpsko došla do izražaja prilikom osporavanja zakona u Vladi Crne Gore koji idu za tim da se ponište zakoni koji oduzimaju imovinu SPC pa do usvajanja rezolucije o Srebrenici.

– Sada je potrčao da dođe i u Sarajevo da se tamo uslika bez obzira što je valjda toliko politički pismen da zna da je Predsjedništvo samo ako je odluka sva tri člana ili ako su sva trojica članova prisutna. Sve ostalo je privatna stvar – rekao je Dodik.

On je dodao da ne spori njegovo pravo da ide gdje god hoće, ali to demistifikuje njega.

Izvor: Srpskainfo