U Banjaluci ali i šire zasigurno je poznata kuća porodice Stanivuković. Na više od dvije hiljade kvadratnih metara ova velelepna vila u papirima je zapravo njiva.

Otac gradonačalenika Banjaluke Draška Stanivukovića, Dragan, uputio je zahtjev Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove da se njihova porodična kuća koja se i dalje vodi kao njiva, uplani, odnosno zvanično ucrta.

Narodski rečeno, kuće nema gruntovno. A nije bilo ni uplanjenog objekta.

Kako saznajemo, zahtjev je odbijen iz razloga što uz njega nije priložena neophodna dokumentacija, odnosno, geodetski elaborat snimljenog objekta na parceli, urbanističko-tehnički uslovi, kao i građevinska i upotrebna dozovola.

Dragan Stanivuković je zahtjev podnio 14. aprila, u vrijeme kad je u javnosti, zbog najava gradonačelnika da će se “obračunati” sa nelegalnim objektima u gradu, pokrenuta priča i o legalnosti objekta u kojem živi njegova porodica.

Tada se ispostavilo da se parcela na kojoj se kuća nalazi i dalje vodi kao poljoprivredno zemljište, zbog čega su Stanivukovići i zatražili da se ona uplani.

Kako dokumentacija za taj postupak nije bila potpuna, iz geodetske uprave zatražili su njenu dopunu, uz zakonski rok od sedam dana koji je, kako nam je potvrđeno, istekao 21. juna. U međuvremenu nije stigao ni zahtjev da se rokovi, eventualno, prolongiraju, zbog čega je 9. jula donijeto rješenje kojim se zahtjev i zvanično odbija.

Izvor: ATV