Nakon što su dvije osobe preminule usljed trovanja vodom, a ljekarsku pomoć zatražilo oko 900 stanovnika, u opštini Dečani proglašeno je vanredno stanje. Sumnja se u neispravnost gradske vode, a Tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Od subote su u Medicinski centar primljene 823 osobe, od kojih je oko 400 imalo slične simptome. Prijavljena su i dva smrtna slučaja za koja se takođe sumnja da su prouzrokovana trovanjem vodom iz vodovoda Hidrodrini.

Opština Dečani proglasila je vanredno stanje.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj izjavio je da se drugi put za mjesec dana dešava trovanje vodom, što dovodi do sumnje da je namjerno.

U početku se sumnjalo na sezonsku bolest, ali usljed povećavanja broja pacijenata došlo je do pretpostavke da je razlog neispravna voda.

Iako se i dalje očekuje odbukcioni nalaz preminulih osoba kako bi se tačno utvrdio uzrok smrti, Institut za javno zdravlje samproglašenog Kosova objavio je da su od šest testiranih uzoraka vode iz Dečana u dva uzorka pronađene sumnjive bakterije, ali da se tek očekuje laboratorijsko ispitivanje vode.

Inače, od oko 1.100 Srba koliko ih je do 1999. godine živjelo, osim monaha u manastiru, u ovoj metohijskoj varošici Srba više nema. Na neispravnu gradsku vodu monasi su ukazivali prije nekoliko godina zahtijevajući analizu, ali kako nije bilo rezultata od tada koriste isključivo flaširanu vodu.

Autor: RTRS