Okružni sud u Prijedoru potvrdio je prvostepenu odluku i odbacio zahtjev pravosnažno osuđenog hirurga Marinka Lovre, koji je tražio da kaznu od godinu dana zatvora zamijeni novčanom.

Okružni sud u Prijedoru je donio drugostepenu odluku povodom zahtjeva pravosnažno osuđenog Marinka Lovre, gdje je svojim rješenjem odbio kao neosnovanu žalbu osuđenog i njegovih branilaca i potvrdio rješenje Osnovnog suda u Prijedoru – navodi se u odgovoru okružnog suda portalu Srpskainfo.

Lovre bi u narednom periodu trebao biti sproveden u zatvor na izvršenje pravosnažne presude zbog nesavjesnog liječenja, odnosno jer je pacijentkinji izvadio pogrešan organ.

Izvadio pogrešan organ

Zahtjev Lovre je odbijen jer je hirurg pravosnažno osuđen u julu prošle godine, odnosno prije izmjena Krivičnog zakonika RS, koje su na snagu stupile tek ove godine, a koje su osuđenicima sa presudama do godine dana zatvora, omogućile kupovinu zatvorskih kazni.

Hirurg Marinko Lovre pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora u julu prošle godine, i to zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći. Lovre je osuđen zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći pacijentkinji S.S, kojoj je tokom operacije izvadio pogrešan organ.

U presudi se navodilo da je Lovre 26. jula 2014. u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog crijeva.

– Neposredno prije operacije S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga obavio je operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku navedene operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik – navodilo se u presudi.

Pokušaj prikrivanja

Obrazloženo je i da Lovre zahvat nije konstatovao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavijestio doktora specijalistu ginekologije.

– On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način prouzrokovao je znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S.S. u vidu umanjenja njene životne sposobnosti – pojašnjeno je u optužnici.

Dodaje se da je to pokušao prikriti govoreći S.S. da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti, te je o ovome informisao i njenog supruga.

– Nizom ljekarskih pregleda preduzetih nakon ove operacije utvrđeno je potpuno odsustvo desnog jajnika kod S.S, stoji na kraju optužnice koju je protiv Lovre podiglo prijedorsko Okružno javno tužilaštvo.

Prema nezvaničnim informacijama, odstranjeni organ nije poslat na patohistološku analizu, iako je to bio protokol.

Zaposlenje u Banjaluci

Nakon presude, hirurg Marinko Lovre dobio je otkaz u prijedorskoj Opštoj bolnici, ali je ubrzo dobio novo zaposlenje, i to u UKC Republike Srpske!

Ne samo da su zaposlili osuđenog hirurga, već je UKC RS poslužio Lovri kao sredstvo da nedavno zatraži odlaganje odlaska na izdržavanje zatvorske kazne, pravdajući to da mora pomagati svojim kolegama u borbi protiv pandemije kovida 19.

Podsjetimo, Lovri ovo nije bila prva pravosnažna presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen, i to zbog primanja mita na novčanu kaznu.

Prema ovoj ranijoj presudi, Lovre je od Sulje K. uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz. U nalazu je naveo da je Suljin sin zadobio povrede glave i rebara, iako to nije bilo tačno.

Sin je planirao da ovaj lažni nalaz iskoristi tako što bi tužio policiju Republike Srpske da su ga navodno pretukli. Međutim, Lovre je uhapšen u trenutku kada je primio označene novčanice. Nakon toga je priznao krivicu za primanje mita.

Za ovo djelo Lovre je osuđen na novčanu kaznu od 20.000 maraka, a republički tužilac nije zatražio da mu se zbog toga zabrani obavljanje poslova na određeni period.

U UKC ĆUTE

Iz UKC RS nam nisu odgovorili kakav je trenutni radni status pravosnažno osuđenog hirurga Marinka Lovre, te da li će dobiti otkaz nakon drugostepene odluke Okružnog suda u Prijedoru kojom je odbačen njegov zahtjev da zatvorsku kaznu od godinu dana zamijeni novčanom kaznom.

Izvor: Srpskainfo