Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da mnogi danas čine sve da revidiraju istoriju i da slobodarski srpski narod, koji je bio žrtva istinskog genocida, proglase genocidnim.

Čestitajući Dan ustanka u borbi protiv fašizma 1941. godine, Čubrilović je naglasio da je to dan kada su hrabri Kozarčani među prvima u Evropi prepoznali zlo fašizma i nacizma i hrabro ustali u odbranu svoje zemlje.

“Zato je ovaj datum, Dan ustanka protiv fašizma, jedan od najvažnijih datuma koji svjedoče našu slavnu prošlost i odlučnost našeg naroda koji je kroz vijekove plaćao najveću cijenu slobode, da bi mi, potomci slavnih predaka, uživali u njenim blagodetima. Nažalost, to danas mnogi pokušavaju da nam ospore i oduzmu. Danas čine sve da nam revidiraju istoriju i da srpski – slobodarski narod, koji je bio žrtva istinskog genocida, o kojem svjedoče i jame ubijene kozaračke djece nedaleko odavde, proglase genocidnim”, istakao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske konstatovao je da to danas rade oni čije su zemlje bile predvodnici nacističke ideologije, ali i oni, naše komšije, koji su u najvećem broju bili u drugim vojskama izvršioci genocida nad srpskim narodom.

U obraćanju povodom obilježavanja 27. jula, Dana ustanka protiv fašizma 1941. godine, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske naglasio je da se herojska borba srpskog naroda Kozare ne smije zaboraviti, kao ni nevine žrtve, stradanja i pogromi civilnog stanovništva.

On je istakao da se nikada ne smije zaboraviti da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu podnio ogromne žrtve u borbi protiv fašizma i nacizma, te da je ta junačka borba i žrtve koje su stradale u toj borbi jedna od osnovnih lekcija koje moraju da uče generacije koje dolaze, kako se nikada i nikome više ne bi dogodilo takvo zlo.

“Komunistička vlast je dala težište na herojsku borbu, kako bi se priča o zločinima nad kozaračkim ženama i djecom, potisnula i stavila u drugi plan”.

Zato je veoma važno ono što danas rade mladi istoričari, koji poslije 80 godina prvi put sa naučne tačke otvaraju pitanje zločina počinjenih na Kozari, objavljuju imena žrtava i počinioca. Znam da ste prije nekoliko dana imali priliku ovdje u Knežici, da prisustvujete promociji dvije takve knjige mladih naučnika, čije je izdavanje podržala i Vlada Republike Srpske. To treba nastaviti i dalje raditi, i u drugim sredinama Republike Srpske”, ocijenio je Čubrilović.

On je naglasio da je jasno da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu bio žrtva genocida koji je ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske provodio na prostorima širom naše Republike.

“Stotine hiljade Srba, žena, staraca, djece, okončalo je živote u strašnim mukama u ustaškim logorima smrti, krajiškim jamama i brojnim stratištima”.

Nikada ne smijemo zaboraviti da je u Drugom svjetskom ratu baš u toj zločinačkoj državi postojao jedini logor za djecu koji svjedoči o genocidnom planu zatiranja cijelog jednog naroda”, rekao je predsjednik parlamenta.

On je istakao da je to, bez dileme, bio genocid, bez obzira što ga kasnija vlast nije tako definisala, niti mu dala epilog koji je zasluživao.

Čubrilović je rekao da je na Dan ustanka dužnost i obaveza svih da se sjetimo onih koji su dali živote u borbi protiv fašizma i nacizma, ali i svih nevino ubijenih u logorima smrti, samo zato što su bili Srbi, Jevreji, Romi, te da im i danas obećamo da ih nikada nećemo zaboraviti i iznevjeriti.

“Pred nama je teška politička borba u kojoj ćemo pobijediti, jer nas na to obavezuje herojska borba Kozarčana za slobodu, ali i grobovi stotina hiljada nevino ubijenih žena i djece, samo zato što su bili Srbi. NJihova žrtva je naš zavjet da sloboda i istina nemaju cijenu. To svjedočimo i danas, kada strani moćnici nameću zakon kojim se zabranjuje negiranje navodnog genocida koji su navodno počinili Srbi u Srebrenici”, naglasio je Čubrilović.

On je ukazao da se tim nametnutim i neprihvatljivim zakonom zabranjuje i svako buduće istraživanje i pisanje o tome šta se zaista desilo u Srebrenici, što nije ništa drugo nego zabrana slobode misli, govora, naučnog istraživanja.

“To je put u srednji vijek. Nećemo pristati na to! I mi, lideri svih političkih stranaka juče smo jednoglasno odbili nametnutu odluku odlazećeg visokog predstavnika i istrajaćemo u njenom provođenju. Neka živi slobodna Republika Srpska i u njoj slobodna Kozara i svi Kozarčani”, poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Autor: SRNA/ATV