Ovih dana u potkozarskom kraju boravi i poznati novinar i književnik iz Beograda Vlado Arsić. Večeras je u Prijedoru promovisao novi roman „14:14“, koji govori o događajima u Srbiji početkom Drugog svjetskog rata, koji su potpuno zanemareni istorijski, politički i nacionalno.

„Svjedoci smo da neke, da ih tako nazovemo, skrivene događaje iz naše istorije pre otkrivaju književnici nego istoričari. O tragičnom događaju o kojem je reč u romanu, nismo imali prilike da pročitamo u bilo kom časopisu, niti da čujemo na časovima istorije. Reč je o Smederevu, koji je četiri godine pre Hirošime doživeo eksploziju jačine atomske bombe. Nikada se nije saznao uzrok te eksplozije i broj žrtava i nikada se nije obeležavala godišnjica takve tragedije“, kaže Arsić.

Promociju knjige Vlade Arsića u Prijedoru organizovala je Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“. „Srećni smo što smo mogli da ugostimo jednog od najčitanijih književnika naše savremene književnosti i da pored romana „14:14“ čitaocima predstavimo kompletan njegov opus“, ističe Gordana Vila, v.d. direktora Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“.

Jedan od poznatijih romana Vlade Arsića je i „Lopatanje đavola“, u kojem je na književno-sociološki način obradio zavisnost mladih ljudi od narkotika.

Izvor: Kozarski