Brezičani će u naredna tri dana biti domaćin tradicionalne manifestacije “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji”, koju organizuje Kulturno-umjetničko društvo “Milan Egić”. Sutra, 28. jula, u 20.30 časova biće održan Međunarodni festival tamburaških orkestara pod nazivom “Veče tamburice Novaka Savanovića”. Nastupiće sedam tamburaških orkestara iz Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske.

Tokom trodnevnog obilježavanja slave sela i Hrama u četvrtak, 29. jula, kod spomen-obilježja biće služen parastos poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a isti dan sa početkom u 20.00 časova kod Crkve posvećene Svetoj velikomučenici Marini, biće održan tradicionalni Festival folklora na kojem će pored domaćina, KUD-a “Milan Egić” nastupiti i KUD “Dukati” iz Laminaca i KUD “Omarska” iz Omarske.

Na Svetu velikomučenicu Marinu, u petak, 30. jula, u Crkvi u Brezičanima u 9.00 časova biće služena Sveta liturgija, nakon čega će uslijediti slavski ručak. Ovogodišnje “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji“, kojim mještani Brezičana obilježavaju hramovnu slavu organizuje se u okviru “Prijedorskog ljeta kulture”.

Izvor: Kozarski