U okviru Svetkovanja o Ognjenoj Mariji, večeras je u Brezičanima počeo Međunarodni festival “Veče tamburice Novaka Savanovića“, u čast preminulog člana Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“ iz ovog mjesta.

– Svetkovanje o Ognjenoj Mariji u Brezičanima održava se već šest godina i  manifestacija je zvanično  ušla u program “Prijedorskog ljeta kulture“. Prošle godine izostalo je “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji “ zbog pandemije  virusa korona i nepovoljne epidemiološke situacije – kazao je Zoran Kusonjić, predsjednik KUD “Milan Egić”.

On je dodao da je zadovoljan što su ove godine, zahvaljujući gradu Prijedoru, uspjeli organizovati  ovu tradicionalnu manifestaciju, koja je idealna prilika da se ljudi nakon toliko vremena ponovo okupe i druže .

“Veče tamburice Novaka Savanovića”, otvorio je večeras gradonačelnik Prijedora  Dalibor Pavlović.

-Nova Gradska uprava opredijeljena je da podrži ovaj kraj, trud i rad KUD “Milan Egić” da, čuvajući tamburicu kao jedan od najstarijih instrumenata, čuva i kulturno naslijeđe naroda Potkozarja – poručio je gradonačelnik.

Na festivalu će pored domaćina nastupiti sedam tamburaških orkestara iz Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske .

Tokom trodnevnog svetkovanja slave sela i hrama, sutra će kod spomen obilježja biti služen parastos poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a isti dan sa početkom u 20 časova kod crkve posvećene Svetoj velikomučenici Marini, biće održan tradicionalni  festival folklora  na kojem će pored domaćina, KUD-a Milan Egić nastupiti i KUD “Dukati” iz Laminaca i KUD “Omarska” iz Omarske.

Na sam dan hramovne slave u petak, 30. jula, u crkvi posvećenoj Svetoj velikomučenici Marini u 9 časova biće služena sveta liturgija, nakon čega će uslijediti slavski ručak.

Izvor: Kozarski