Izložbeno-prodajna etno manifestacija Zlatne ruke Potkozarja završena je u Prijedoru, a prvo mjesto podijelile su članice udruženja žena iz Donje Puharske i Srpca.

One su osvojile podjednak broj glasova publike koja je tokom dva dana trajanja manifestacije glasala za najljepše uređen štand na ovoj izložbi rukotvorina.

Proglašenjem pobjednika i uručenjem nagrada završena je izložbeno-prodajna etno manifestacija koja je održana 14. put, a okupila je 11 udruženja i radionica, te više od 20 pojedinaca iz Prijedora, Oštre Luke, Novog Grada, Kozarske Dubice, Srpca, Gradiške i Banjaluke.

Cilj manifestacije je okupljanje stvaraoca narodnih rukotvorina, članova kulturno-umjetničkih društava, udruženja žena, etno radionica i drugih organizacija i lica koja se bave izradom rukotvorina i zajedničkim nastupom predstavljaju autentičnost regije kroz umjetnost, običaje, stare zanate, odjevne predmete, znanje i umijeće, etno dizajn.

U umjetničkom programu večeras su nastupili članovi tamburaškog orkestar KUD-a “Milan Egić” i Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor.

Svečanost proglašenja pobjednika upotpunio je dolazak dvadesetak biciklista iz Slovenije, uglavnom privrednika koji čine Sportsko društvo Bambi.

Oni već nekoliko godina u sklopu aktivnosti “Kilometri prijateljstva” tokom ljeta biciklima dolaze u Prijedor iz mjesta Trboje kod Kranja.

Manifestacija Zlatne ruke Potkozarja dio je ovogodišnjeg Prijedorskog ljeta kulture.

Autor: SRNA/RTRS