Ministarstvo zdravstva Njemačke propisalo je nove mjere koje građani moraju ispunjavati od 1. avgusta prilikom ulaska u ovu državu, a odnose se na testiranje kao i sertifikate kojima će građani moći dokazati da su vakcinisani ili se oporavili od korona virusa.

Prema novim mjerama, od 1. avgusta 2021. godine sve osobe starije od 12 godina moraće prikazati važeći certifikat o tome da li su negativni na korona virus, da li su prebolovali korona virus ili su vakcinisani protiv ovog virusa.

Iako su se ovi sertifikati do sada odnosili samo na građane koji u Njemačku dolaze avionom, od 1. avgusta ove mjere važiće i za putni, željeznički i drugi saobraćaj. Dakle, od sada će se ovo pravilo primjenjivati na sve vrste ulaska u Njemačku.

Zašto se ponovo mijenja propis o ulasku?

Kako se navodi na stranici Ministarstva zdravstva Njemačke, Savezna vlada se odlučila na uvođenje dodatnih mjera prilikom ulaska u zemlju kako bi se smanjio rizik od infekcija u ovoj državi.

– Uz vakcine je lakše putovati. Svi useljenici koji imaju više od 12 godina moraju biti u mogućnosti dostaviti jednu od potvrda koje će se od sada tražiti na granicama – saopštili su iz ministarstva.

Јe li brzi test dovoljan za obavezno testiranje pri ulasku?

Ministarstvo zdravstva Njemačke naglasilo je na zvaničnoj stranici da brzi antigenski test jeste dovoljan i prema novim pravilima za ulazak u državu.

Građani u Njemačku mogu ući s negativnim rezultatom PPCR ili brzog antigenskog testa. U slučaju antigenskih testova, on može biti star najviše 48 sati, a PCR testovi 72 sata, prenosi Klix.ba.

Kada je riječ o djeci mlađoj od 12 godina, prema novim mjerama Ministarstva zdravstva Njemačke nije potreban nikakav ranije navedeni certifikat za ulazak u Njemačku.

Autor: klix.ba/RTRS