U muzeju Žitomislić od 6. do 26. avgusta će se održati izložba pod nazivom ”Vibrantna tišina prostora” akademskog slikara Duška Bojanića iz Banja Luke. Bojanić rođen je 1985. godine u Banja Luci, gdje je i akademiju likovnih umjetnosti završio je 2016. godine u klasi prof. Jelene Karišik.

U radovima koji će biti prikazani na izložbi „Vibrantna tišina prostora“ ponovo se vraća u svijet predmetnosti, s tim što sada naslikan predmet, poslije burne avanture sa apstrakcijom više nije mogao da bude onaj isti – klasično slikani predmet. Iza njega sada stoji apstraktno razmišljanje.

Povod za izlaganje izvan Banja Luke bio je da se radovi prezentuju javnosti široj ragiji, da se otvore potencijalne mogućnosti za nove likovne projekte i da se stečeno likovno znanje javnim istupom artikulira i poveže s posmatračima u ovom dijelu Mostara i Hercegovine.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i gradonačelnik Mostara Mario Kordić. Prisutnima će se obratiti ispred Muzeja Žitomislić Irina Kolak-Mandić. Izložbu je podržao grad Prijedor i grad Mostar

Muzej Žitomislić je odbnovljen 2019. godine i nalazi se u kompleksu manastira Žitomislić i ima stalnu postavku artefakata od 14. do 19. vijeka među kojima su najpoznatije žitomislićke dveri urađene u drvorezu i prekrivene zlatom.

Ovo je prva u nizu izložbi u organizaciji Muzeja Žitomislić. U narednom periodu zakazan je veći broj izložbi.

prijedor24h