Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su neki od članova međunarodne komisije za Srebrenicu spremni da dođu u Banjaluku i brane sadržaj svog izvještaja o događajima u Srebrenici.

Dodik je istakao da ga raduje što svi članovi ove međunarodne komisije ostaju uporni u tome da brane svoje nalaze.

– Neki od tih članova komisije spremni su da dođu čak i u ovakvim okolnostima u Banjaluku i da brane sadržaj tog izvještaja. I to će se, naravno, desiti – rekao je Dodik u Beogradu na skupu “Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad Bosne” u organizaciji informativno-političkih portala “Sve o Srpskoj” i “Fakti”, i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Dodik je podsjetio na mišljenje haškog sudije Priske Nijambe ili Simona Vizentala da to nije bio genocid, te istakao da su najrelevantnija imena iz te oblasti jača nego politizovani sud u Hagu.

On je ocijenio da je Srebrenica bila potrebna kao neka tačka oko koje će se okupljati muslimani, odnosno Bošnjaci kao nova konstituisana nacija bez mita, te napomenuo da dok je bio predsjednik Vlade Srpske od 1998. do 2001. godine niko nije ni potezao pitanje Srebrenice ni na jednom forumu, a odjednom 2002. godine, sedam godina nakon događaja, sve je krenulo.

– Sada se ispekulisalo do te mjere u kojoj se brani sudom i zatvorom ta njihova istina, koja za nas ne može da bude prihvatljiva bez obzira koliko pokušali prijetnjama zatvorom i drugim stvarima da ućutkaju ljude – rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska i Srbi ne mogu da prihvate tu kvalifikaciju i to je njihovo pravo.

– Јasno je da ne možemo ni promijeniti odluke Haškog suda u nekom dijelu. Ali treba da primijetimo da taj tribunal nikada nije utvrdio tačan broj nastradalih u Bošnjaka u Srebrenici i uvijek ima drugi broj – napomenuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da je nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun sa svojom robusnom politikom najterao tadašnju Vladu Srpske da prihvati izvještaj koji je napisao tadašnji međunarodni faktor, a onda je korišten kao osnovni dokazni materijal u Hagu.

On je napomenuo da je Srpska ukinula u parlamentu taj izvještaj, te formirala međunarodnu komisiju koja je u svoja dva izvještaja “rekla šta je rekla”, te da sada osporavaju tu komisiju sa njenim nalazima o Srebrenici, a ne osporavaju onu koju su nametnuli ranije.

Osvrnuvši se na rad Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je naveo da su oni uvedeni da bi navodno sudili i proganjali korumpirane političare, ali da se to razvilo do toga da sada predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske generalu Milomiru Savčiću Sud BiH izriče pritvor, čime direktno kreće u realizaciju odluka o nametnom zakonu o kažnjavanju “negiranja genocida”.

– Mislim da smo malo nasjeli svi zajedno. Mislim da je ovdje riječ o nametnutom zakonu, a ne samoj sadržini. Oni su i kreirali sadržaj da bi se mi na međunarodnom planu dodatno satanizovali i da ne bi mogli imati relevantnu odbranu – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da se bošnjački ratni komandant Srebrenice Naser Orić “provukao” samo zato što je iz suda u Bijeljini Tužilaštvo BiH izuzelo predmet, odnijelo u Sarajevo i ništa više nije radilo.

– U međuvremenu eliminisani su mu neki svjedoci, neki ljudi pomrli prirodnom smrću, nestali. Imate veoma egzaktne dokaze o tome da je on /Orić/ ubijao lično, a nije proveo ni dana u pritvoru, a sada Savčiću samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute istine, određuje se pritvor – dodao je Dodik.

On je podsjetio da za to vrijeme muslimanski generali od Atifa Dudakovića do Sakiba Mahmuljina hodaju slobodno i dolaze na sud.

– A, Savčić treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru – istakao je Dodik.

Autor: SRNA/RTRS