Еpidemiološka situacija u Prijedoru је zadovoljavajuća, rečeno je danas nakon 34. sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor potvrđeno je da je trenutno 3 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1.780 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 122 lica su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom, u kućnoj izolaciji je 11 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 7.900 lica. U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor, na COVID odjeljenju smješteno je 12 lica, od toga je 5 lica sa pozitivnim testom. Po mjestu prebivališta, 1 lice je iz Prijedora a 4 su iz Kozarske Dubice. Do sada je na teritoriji grada Prijedora prvom dozom vakcinisano 11.135 građana, a revakcinisano 8.525 građana. Testiranja na prisustvo virusa korona se vrše po zahtjevima ljekara ARI ambulante.
Inspekcijski nadzori i nadzori i kontrole policije i komunalne policije su redovni. Pojačana je kontrola saobraćaja usljed povećanog broja vozila zbog dolaska građana Prijedora iz inostranstva. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na građane da poštuju saobraćajne propise, da prilagode brzinu vožnje uslovima na putu, te da ne voze u alkoholisanom stanju.
U Dječijem vrtiću “Radost” nema zaraženog osoblja, niti prijave zaraza među djecom. Tokom avgusta mjeseca na godišnjem odmoru su objekti u Pećanima i na Urijama, a rade centralni objekat, objekti u Kozarcu i Omarskoj. Od 220 prijavljene djece za korištenje usluga vrtića danas vrtić pohađa 120 djece, i to 103 djece u centralnom objektu, 2 djeteta u Kozarcu i 15 djece u Omarskoj. Od septembra vrtić radi u punom kapacitetu. Obzirom da do 20. avgusta HES Doma zdravlja Prijedor, u prostorijama centralnog objekta vrtića, sprovodi uzimanje mikrobioloških uzoraka djece koja od septembra kreću u novu školsku godinu, Gradski štab apeluje na roditelje da se pridržavaju epidemioloških mjera pri ulasku u objekat.

Izvor: prijedorgrad