O fantomskoj sjednici Predsjedništva BiH koja je juče uzburkala javnost, prvenstveno u Republici Srpskoj, danas gromoglasna tišina.

Iako su protekli svi normativni rokovi, na zvaničnom sajtu Predsjedništva ili Centralne banke BiH, čiji je menadžment trebalo da bude jedina tema, nema ni slova da je sjednica održana kako je to interpretirao predsjedavajući Željko Komšić, a negirao srpski član Milorad Dodik. Ta, očigledno neodržana sjednica, ponovo je otvorila pitanje – zašto sarajevski spinovi ugrožavaju jedinstvo političkih predstavnika u Srpskoj, uspostavljeno nakon nametnute odluke Valentina Incka?

I Kristofer Bler, jedan od najplodnijih kreatora spin vijesti imao bi šta da nauči iz sarajevskog “folklora”. Svoje viralne priče Bler sam smišlja za “lajk” ili “šer” više. Nisu mu potrebna istraživanja, dokazi, bilješke… A i publika zna šta čita. I čini to zabave radi! Ali sarajevski “bleristi” spinove publici serviraju kao istinu. U udruženom poduhvatu sa “izvorima informacija” koji u svojoj ruci čvrsto čuvaju njihov daljinski upravljač. A onda se taj konstruisani uradak brzinom svjetlosti rekonstruiše po portalima i portaloidima. Јoš kada se pokrene trka inventarnih “sveznalica” koji se nazivaju analitičarima i govore ono što centri moći misle, neukim konzumentima ne ostaje mnogo prostora. Јer, pljušte senzacionalistički naslovi. Smjenjuju se akcije i reakcije. Samo ćute oni koji bi baš trebalo da kažu punu istinu. Posljednji sarajevski spin s umišljajem iz pera Željka Komšića i njegovih poslušnika, o fantomskoj sjednici Predsjedništva BiH, nije izuzetak. Naprotiv, postaje pravilo, i to od trenutka kada su srpski političari odlučili da se jedinstveno suprotstave “raskošnom talentu” Valentina Incka.

– Pazite, nije to sjednica skupštine zajednice etažnih vlasnika jedne zgrade. Dakle, ako je to predsjedništvo države, moraju biti dokazi da je ta sjednica održana. I, generalno, sve to izgleda veoma neozbiljno – istakao je politikolog  Vojislav Savić.

Ali, “neozbiljna” Komšićeva “kreacija”, kako je Milorad Dodik izigrao dogovor iz Parlamenta Republike Srpske, srpsko jedinstvo je ponovo ozbiljno stavila na ispit. Pljusnule su osude srpske opozicije, koja se, potom, naprasno ućutala. Baš kao i prije koji dan kada je ista  “kuhinja”, s istim ciljem, pokušala da konstruiše slučaj od nepostojećeg jahorinskog sastanka sa Kristijanom Šmitom. Јoš tada je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, upozorio na paraobavještajni sarajevski napor da se sruši srpsko jedinstvo. Nakon najnovijeg prizemnog pokušaja, u nevjerici.

– Očigledno je da postoji udruženi poduhvat u rušenju zajedništva i jedinstva postignutog na sjednici NSRS, a ono što je fascinantno da se vjeruje, da kažemo, jednom Željku Komšiću koji se ističe uglavnom po srbofobnim izjavama, koji nam stalno upućuje poruke mržnje. Ustvari, pokušavaju da na bilo koji način unište bilo kakve mogućnosti da mi kao narod imamo jedinstvo, da možemo da odgovorimo – rekao je Stevandić.

Gore od toga je što se paraobavještajni sarajevski mulj prelijeva i preko entitetske granice. Pa se tom za Srbe, toksičnom “udruženom poduhvatu” uvijek pridruže isti srpski medijski akteri – zagovornici srpskog razjedinjenja i sarajevski megafonisti. Zašto to čine – razloge valjda oni znaju. No, istorija nas uči, a oni koji su je izučavali podsjećaju, da se Srbi samo jedinstveno mogu oduprijeti svim nedaćama, pa i poslednjoj, koju je Incko pri odlasku u amanet ostavio.

– Presudni faktor za uspeh Republike Srpske i njenog očuvanja jeste jedinstvo među Srbima. To mora biti apsolutno postignuto kada je riječ o ovako značajnim pitanjima. Mislim, da nema i ne bi smjelo da bude kolebanja – poručio je istoričar Darko Tanasković.

Politikolog Savić je izričit, zarad očuvanja uspostavljenog srpskog jedinstva, imperativ je međusobna komunikacija aktera.

– Mislim da je bespotrebno, a pogotovo u ovako osjetljivoj situaciji kao što je sada, da se izlazi sa nekim ishitrenim izjavama u javnosti i neophodno je, ali zaista neophodno, da svi političari generalno u javnosti više pažnje posvećuju komunikaciji jedni između drugih, pa tek onda da se izlazi u javnost, jer ovako možemo stvoriti probleme na mjestima gdje ih nema – istakao je Savić.

U pokušajima da stvore problem u Srpskoj i tamo gdje ga nema, praksa nas uči – Sarajevo zasigurno neće stati! Teško je očekivati i da će sarajevska “sedma sila” odustati od spinovanja i svojih “objavljotina”. A da li će srpski političari, ako to nisu ranije, onda bar iz dva posljednja propala spin pokušaja, izvući pouku – na odgovor, izvjesno je, nećemo dugo čekati.

Autor: RTRS