Savjetnik za unutrašnju politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je Srni da su dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović svojim lažima i manipulacijama samo potvrdili koliko se boje srpskog jedinstva jer su svjesni da, kada su sve srpske stranke zajedno, Republici Srpskoj ne mogu nanijeti nikakavu štetu.

Kovačević je istakao da mu je drago da su oni konačno pokazali da, ipak, znaju sazvati sjednicu Predsjedništva na način predviđen Poslovnikom, čime su direktno potvrdili dvije stvari.

– Prva je, da su prošle sedmice namjerno obmanuli javnost kada su lažno tvrdili da je održana sjednica i da je na toj nepostojećoj sjednici srpski član Predsjedništva Milorad Dodik učestvovao u donošenju odluka i time prekršio sporazum srpskih parlamentarnih stranaka – naveo je Kovačević.

Druga je, istakao je on, da su javnosti jasno manifestovali da zajedničke institucije BiH, bez predstavnika Srba i Republike Srpske, mogu jedino usvajati zaključke koji nikoga ne obavezuju.

– Isto tako su sve ovo vrijeme potpuno lažno i tendenciozno optuživali Dodika zbog problema sa gašenjem požara u FBiH, iako je oblast civilne zaštite u isključivoj entitetskoj nadležnosti – naglasio je Kovačević.

S druge strane, naveo je on, činjenica je da se Civilna zaštita Republike Srpske i Helikopterski servis Republike Srpske nikada nisu i neće glušiti na poziv u pomoć iz FBiH, a upravo danas će helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske biti angažovani na gašenju požara u FBiH u kojoj je trenutno situacija alarmantnija nego u Srepskoj.

– Iz svega ovoga je očigledno da su druga dva člana Predsjedništva BiH pokušavala stvoriti atmosferu lažne humanitarne katastrofe sa najprizemnijim mogućim ciljem, a to je lažno prikazati Srbe i Republiku Srpsku odgovornim za vlastite neposobnosti u FBiH, ali i nimalo manje bitno, navesti Milorada Dodika da učešćem u donošenju odluka razbije jedinstvo srpskih stranaka – naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, takvim lažima i manipulacijama su samo potvrdili koliko se boje srpskog jedinstva jer su, itekako, svjesno da, kada su sve srpske stranke zajedno, Republici Srpskoj ne mogu nanijeti nikakavu štetu.

– Ne znam da li su pozivi i apeli koje su uputili Kristijanu Šmitu tragičniji ili smješniji. To je toliko neozbiljno da možda mogu samo da ga zamole i da im dogovori neki turistički aranžman ne bi li svi zajedno malo odmorili od njih – rekao je Kovačević.

Autor: SRNA/RTRS