Nakon više od 80 godina patrijarh Srpske pravoslavne crkve stigao je u Doboj.

Dolazak patrijarha Porfirija upriličen je uoči Preobraženja Gospodnjeg, krsne slave grada.

Patrijarh je dočekan ispred Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je služena doksologija.

– Moje srce je uoči velikog praznika svetog Preobraženja Gospodnjeg puno radosti iz više razloga. Prvi je ljubav božija koja nas sve okuplja i blagosilja. Radostan sam sto sam došao ovdje u krajeve odakle potiču i moji korijeni i kada bih sabirao dane koje sam proveo u svome djetinjstvu na ovim prostorima, siguran sam da je to najmanje trećina moje mladosti – rekao je patrijarh Porfirije.

Istakao je da je ovaj kraj “dio njegovog bića”.

– I ovo je kraj kojem ja u potpunosti bez ostatka i tijelom i dušom pripadam, kraj koji dobro poznajem, ali ne samo krajolik, nego ljudi koji ovdje žive jesu u pravom smislu dio mojih kostiju i ja sam dio tog tijela i tih kostiju. Mogao bih danima da pricam i opisujem svoja iskustva koja su ugrađena u moje bice, ali sve bi se to moglo opisati u jednoj jedinoj riječi, a to je ljubav koju osjećam prema vama braćo i sestre i ljubav koju od vas osjećam prema mojoj malenkosti, ne zato sšo sam ja važan, nego zato što je to ljubav vaša za Crkvu Hristovu – dodao je patrijarh.

patrijarh.

Prisutni su i predsjednica Republike Srpske Željkva Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te predstavnici političkih partija, kao i predstavnici Srba u zajedničkim institucijama.

Patrijarha je dočekalo i mnogobrojno sveštenstvo Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Episkop zvorničko-tuzlnaski Fotije stigao je zajedno sa patrijarhom.

Patrijarh srpski Porfirije sastaće se večeras u Doboju sa liderima političkih stranaka iz Republike Srpske.

Sastanak će biti održan u Vladičanskom domu u dobojskom naselju Bare, sa početkom u 19.30 časova.

Dolazak partijarha Srpske pravoslavne crkve u grad Doboj od velikog je značaja, a o tome govore i procjene da će tom događaju prisustvovati čak 10.000 građana. Danima se Doboj pripremao za ovo. Po dolasku partrijarha služena je doksologija, liturgija kojom se iskazuje moć i veličina Božja.

Sutra u 9.00 časova u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla biće služena Sveta arhijerejska liturgija, a nakon toga predviđeno je formiranje litije, koja će u 11.00 časova krenuti od Hrama do Gradske uprave.

Zbog toga, ulice Doboja su već danas u svečanom ruhu. Krase ih srpske trobojke i zastave Srpske pravoslavne crkve.

Sutra u podne biće upriličeno osvećenje i lomljenje slavskog kolača ispred Gradske uprave.

Upravo crkvu od koje će krenuti litija, prije 83 godine osveštao je partijarh Gavrilo Peti, 18. septembra 1938. godine.

To je prva pravoslavna crkva u ovom gradu, a do tada je bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine. I tom prilikom, patrijarha je dočekalo više hiljada građana.

Autor: RTRS