Centar za socijalni rad iz Prijedora čeka već godinu i po dana da Ministarstvo finansija Republike Srpske riješi žalbu ove ustanove protiv rješenja Poreske uprave kojim su utvrđene obaveze po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje u iznosu od 1.478.425 KM.

Riječ je o dugu za zdravstveno osiguranje 368 osoba koji su bili korisnici Centra za socijalni rad i koji je nastao u periodu od 2007. do 2012. godine.

Iz Ministarstva finansija RS saopštili su za Srpskainfo da je postupak po žalbi prijedorskog Centra za socijalni rad u toku, ali ne objašnjavaju zašto je potrebno toliko vremena da se riješi predmet koji im je proslijeđen još u februaru prethodne godine.

Za utjehu lokalnoj upravi u Prijedoru je poruka iz ovog ministarstva da je nakon okončanja postupka moguće odgođeno plaćanje duga, u slučaju da rješenje bude u korist Poreske uprave RS.

Žalba

Iz Poreske uprave RS kažu za Srpskainfo da će rokovi i načini izmirenja utvrđenih obaveza zavisiti od rješenja žalbe. Potvrdili su da, osim ovog starog duga, prijedorski Centar nema drugih neizmirenih obaveza.

Dok čekaju rješenje gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i vršilac dužnosti direktora CSR Prijedor Milorad Radić apeluju na razumijevanje nadležnih.

Gradonačelnik Pavlović je naveo da je zbog kamata koje se obračunavaju svaki dan ovaj dug sada dostigao i iznos od oko 1,6 milion KM, od čega je kamata oko 924.823 KM, a glavnica 679.098 KM.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

On je objasnio da je Centru još 2013. godine, odnosno nakon prve poreske kontrole, naloženo da uplati dug koji je tada iznosio oko 359.877 KM. Međutim, Centar se žalio na ovo rješenje, te je sudskom odlukom postupak ponovo vraćen na prvostepeno odlučivanje. Pavlović tvrdi da je zato zbog ponovljene detaljnije kontrole inspektora 2019. godine utvrđeno još više obaveza Centra.

– Neko je svjesno ovaj problem koji sada imaju grad i građani gurao pod tepih i štitio ljude koji su bili odgovorni za ove postupke. Neću da licitiram ni o jednom imenu ko je odgovoran, a ko nije; to je posao kojim treba da se bavi MUP. Činjenica je da će ukoliko Poreska uprava krene sa prinudnom naplatom ovih 1,6 miliona KM, s obzirom da Gradska uprava finansira CSR, to dovesti do blokade Grada, koji sada nema ni 600.000 KM, a kamoli 1,6 miliona KM na računu, i blokade rada svih preduzeća – upozorio je Pavlović.

Budžet

Dodaje da je Upravni odbor Centra 2009. odlučio da se sa spiska za zdravstveno osiguranje skinu osobe koje nisu bile smještene u domovima, ali da to nikada nije učinjeno. Kaže da bi dug bio mnogo manji da je ispoštovana ova odluka Upravnog odbora.

Pavlović je istakao da je naložio direktoru CSR da svu dokumentaciju u vezi sa ovim dugom preda Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Prijedor, Milorad Radić, kaže da ga je dug u iznosu 1,4 milion KM dočekao u februaru ove godine, kada je sjeo u direktorsku fotelju.

FOTO: GRADSKA UPRAVA PRIJEDOR
FOTO: GRADSKA UPRAVA PRIJEDOR

Milorad Radić

– Menadžment Centra za socijalni rad i Ministarstvo finansija su dogovarali 2019. o plaćanju duga u ratama i to nije realizovano zbog savjeta iz Gradske uprave. Radilo se na presudi koja je donesena i koja je po mom mišljenju napravila štetu CSR i Gradskoj upravi – rekao je Radić.

Navodi da je godišnji budžet ove ustanove oko 1,2 milion KM, koje se troše za funkcionisanje ustanove i plate zaposlenih.

NAČIN IZMIRENJA DUGA

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je rekao da Gradska uprava dug prijedorskog Centra za socijalni rad ne može izmiriti odjednom u cijelom iznosu, već u ratama, i to u periodu dužem od godinu dana.

– U slučaju da žalba bude riješena u korist Poreske uprave RS, Centar za socijalni rad ima mogućnost da podnese zahtjev za odgađanje poreskog duga, odnosno plaćanje u ratama, Ministarstvu finansija RS – kažu iz Poreske uprave.

Iz Ministarstva finansija RS navode da se u skladu za zakonskim propisima poreski dug može izmiriti odgađanjem plaćanja jednokratno najduže do godinu dana i odgađanjem plaćanja poreskog duga u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci.

Izvor: Srpskainfo