Utakmice između Rudar Prijedora i banjalučkog Borca uvek su privlačile veliku pažnju javnosti i ljubitelja fudbala ne samo u Krajini, već celoj Republici Srpskoj i regionu, još od decembra 1995. godine i onih antologijskih utakmica u finalu Kupa, mesec dana posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Jesenji krajiški derbi koji se igra u nedelju (17 časova, Arenasport 1) dolazi u nezgodnom trenutku za oba protivnika. Prijedorčani u susret ulaze posle dva vezana poraza i bez postignutog gola, a Banjalučani kao šampion sa poslednje pozicije na tabeli i nakon rezultatske katastrofe protiv Zrinjskog kod kuće. Oba rivala ne mogu izaći iz krize istovremeno, a onaj koji izgubi biće u još nezavidnijoj i težoj situaciji.

-Igramo protiv ekipe koja je aktuelni šampion Premijer lige BiH i situacija na tabeli je lažna, jer Borac poseduje mnogo veći kvalitet igrača. Banjalučani su menjali i trenera, znamo s kim igramo i šta treba da radimo. Ako budemo imali mirnoću, pametno igrali i kroz pas igru tražili da dolazimo do situacije da ugrozimo preotivnički gol, možemo da očekujemo dobar rezultat. Gledaćemo da povedemo i da mi vodimo situaciju situaciju na terenu, da ona bude povoljna za nas. Igramo kući i bez obzira što respektujemo rivala, i nas se nešto pita. Trebamo da budemo pozitivni, agresivni, pamentni i mirni kako bi došli do cilja. Radimo dobro na treninzima i očekujem da rešimo utakmicu u našu korist – istakao je Nikica Milenković, trener Rudar Prijedora.

U taboru Rudar Prijedora je teška situacija vezano za zdravstveni bilten što predstavlja problem stručnom štabu.

-Nekoliko igrača je van stroja, Redžić ima problema sa skočnim zglobom od Željezničara, Sajak stomačnih problema, Kulenović je duže vremena van stroja, Danilović takođe, Bosnić se povredio protiv Želje, novalija Asani došao je nakon osam meseci pauze i osetio bol u mišiću, pa sada mora da pauzira tri do četiri sedmice, Amoa je još rovit… Ova utakmica je veliko rivalstvo, komšijski derbi i u njoj će igrati samo oni igrači koji su sto odsto zdravi i spremni – dodao je Milenković.

Defanzivac Nemanja Marić je optimističan pred novu prvenstvenu priču Rudar Prijedora i Borca.

-Atmosfera u našem taboru je dobra, uvek je tako kad se igra krajiški derbi. Mi smo na zavidnom nivou, očekujemo veliku podršku sa tribina jer ova ekipa zaslužuje to i pozivam naše navijače i ljubitelje fudbala u Prijedoru da dođu u velikom broju i stvore fudbalski ambijent. Dobro smo radili ove sedmice i spremni smo sto odsto za Borac, čekamo pozitivan rezultat – istakao je Nemanja Marić.

Parovi i sudije

Parovi i sudije 6. kola m:tel Premijer lige BiH, danas u 19 časova: TUZLA: Sloboda – Sarajevo, sudi Antoni Bandić (Grude), u 21 čas: MOSTAR: Zrinjski – Tuzla siti, Frano Jelić (Široki Brijeg), sutra u 17 časova: PRIJEDOR: Rudar Prijedor – Borac, Velimir Drinić (Modriča), u 19 časova: BIJELJINA: Radnik – Željezničar, Ermin Sivac (Zenica), u 21 čas: ŠIROKI BRIJEG: Široki Brijeg – Velež, Irfan Peljto (Sarajevo), 25. avgusta (17 časova): TREBINJE: Leotar – Posušje, Admir Musić (Sarajevo).

  1. SLOBODA                 13
  2. TUZLA SITI               12
  3. ZRINJSKI                  10
  4. SARAJEVO                  9
  5. ŠIROKI BRIJEG           7
  6. ŽELJEZNIČAR             7
  7. VELEŽ                       4
  8. RUDAR P.                  4
  9. LEOTAR                     4
  10. POSUŠJE                   3
  11. RADNIK                     2
  12. BORAC                      2

Izvor: Sportski žurnal