Republika Srpska je preduzela ispravnu akciju, odbacila je antidemokratski “Inckov zakon” i povukla se iz donošenja odluka u zajedničkim institucijama BiH, čime je iznijela niz argumenata za slobodu govora i demokratsku vlast, izjavio je američki ekspert za bezbjednost Stiven Mejer.

Mejer, koji je i član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. godine, naglasio je da je cilj “Inckovog zakona” kontrola – da BiH ostane podređena drakonskoj volji stranih uticaja.

– Nemam dobre odnose sa Ambasadom SAD u BiH, kao ni sa britanskom Ambasadom, zato što sam rekao da stranci odavno upravljaju ovim prostorom. Balkan je bure baruta, ali fitilj je na drugom mjestu – rekao je Mejer za Glas Srpske.

Mejer je naveo da je zaprepašten činjenicom da je bilo ko u BiH prihvatio taj zakon kao valjan i važeći.

– Ne razumijem zašto tužilaštvo to prihvata, jer parlament nije usvojio taj zakon. Zaprepašten sam i da čovjek tri dana prije odlaska iz BiH i sa funkcije visokog predstavnika nametne zakon – naveo je Mejer.

Prema njegovim riječima, ne postoji logičan razlog zašto Kosovo može biti nezavisno, a Republika Srpska ne može.

Međutim, smatra Mejer, odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka može to promijeniti tako što će Republiku Srpsku dovesti do nezavisnosti.

Govoreći o radu Nezavisne međunarodne komisije, Mejer je rekao da ona nije ustuknula pred užasom i ubistvima koja su počinjena u Srebrenici, ističući da njeni članovi nisu bili ni pod kakvim pritiskom da izvještaj učine “ružičastim”.

– Svi mi članovi Komisije smo rekli da nećemo učestvovati u njenom radu ukoliko bude bilo pritisaka bilo koje vrste. Bilo je u izvještaju teških stvari koje je Vlada Republike Srpske morala da prihvati i ona je to prihvatila – istakao je Mejer.

Autor: SRNA/RTRS