Pismo koje je Đukanović poslao blaženo počivšem patrijarhu srpskom Pavlu 25. novembra 1998, u kojem ga uvjerava da „ne treba dovoditi u pitanje“ odnos vlasti u Crnoj Gori prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i samom mitropolitu Amfilohiju!

Aktuelni predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović najavio da će i sam biti među protivnicima ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju 5. septembra, ukoliko SPC ne odustane da tu ceremoniju obavi na Cetinju i Cetinjskom manastiru.

„Nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima. To bi bio zalog za budućnost“, rekao je Đukanović izražavajući nadu da će njegov apel biti uvažen .

Iako je danas najveći protivnik i neprijatelj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Đukanović je nekada bio veliki „vjernik“ kad mu je to trebalo za ubiranje političkih poena, odnosno glasova.

Tako je pričao je da je MPC važan stub crnogorske državnosti. Naime, on je u emisiji 30. aprila 2006. godine kod novinarke Olje Bećković kazao da je tada prema mitropolitu Amfilohiju imao poštovanje za sve što je radio.

– Ja sam imao komunikaciju sa njim i to je odraz mog poštovanja za ono što je uloga Mitropolije u crnogorskoj istoriji i crnogorskoj sadašnjosti. Ne pada mi na pamet da prekrajam istoriju i da prekrajam ono što su istorijske činjenice. Nesporno je da je crnogorska Mitropolija bila važan stub crnogorske državnosti tokom čitavog istorijskog trajanja – tvrdio je tada Đukanović.

Kameleonstvo Mila Đukanovića je nešto što će sigurni smo ući u istorijske čitanke, jer više i ne brojimo koliko puta je jedini preostali diktator u Evorpi promjenio stavove, mišljenja, ideologiju i pokušao da prekroji istoriju i istinu.

Najnoviji brutalni napad na pravoslavlje i jedinu kanonsku crkvu u Crnoj Gori, a to je Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je 8 vjekova stub srpstva, svetosavlja i naroda Crne Gore, prilika je da se podsjetimo još jedne istine, koju danas Đukanović pokušava da predstavi kao laž!

Naime, ovo je pismo koje je Đukanović poslao blaženo počivšem patrijarhu srpskom Pavlu 25. novembra 1998, u kojem ga uvjerava da „ne treba dovoditi u pitanje“ odnos vlasti u Crnoj Gori prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i samom mitropolitu Amfilohiju!

„Vaša svetosti,

Zahvaljujem na Vašem pismu od 17. novembra ove godine. Do kraja dijelim sa Vama mišljenje o značaju Mitropolije crnogorsko-primorske za Crnu Goru, i o njenoj ulozi kroz istoriju u borbi za slobodu crnogorskog, srpskog i ostalih balkanskih naroda.

Što se tiče konkretnog povoda Vašeg obraćanja, najodgovornii predstavnici vlasti u Crnoj Gori, uključujući one koji su resorno zaduženi za ova pitanja, više puta su u kontinuitetu javno saopštili zvanične stavove.

Vama, kao i svim crkvenim velikodostojnicima, poznat je moj odnos prema SPC i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i uvaženom mitropolitu, što sam izražavao i svojim prisustvom liturgijama, koje on lično služi kao i u drugim prilikama“ , dio je pisma koje je tada uputio Đukanović patrijarhu Pavlu.

Najbolje je čovjeka suočiti sa svojim riječima, jer i pored hiljadu maski koje ima Đukanović, na kraju dana, kada ostane sam pred sobom, zna šta je govorio tada, a šta danas, kada za istu crkvu koju je tada sa uvažavanjem pominjao i njegovao danas predstavlja kao prijetnju, koju treba eliminisati.

Ostaće u ovom narodu izreka, a koju potvrđuje i ovaj tekst, pored mnogih drugih, da – niko krupno kao Milo ne zaobilazi istinu.

Izvor: IN4S