Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas na Ozrenu da Srpska potražuje 1.652 nestala lica i da se sa srpskim žrtvama niko neće igrati, te kao sraman ocijenio dosadašnji rad Instituta za nestala lica BiH.

Višković je tokom obraćanja na obilježavanju Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu naveo da je Institut od 2008. godine identifikovao svega 265 lica, što je broj koji su godišnje pronalazile institucije Republike Srpske.

On je naveo da već 25 godina oni koji treba da kroje pravdu na ovim prostorima ne žele da vide stradanja Srba, koji su proglašeni kao jedini zločinci, što se predstavlja međunarodnoj zajednici.

Višković je upozorio da je u toku plan da preživjeli Srbi svjedoci biološki izumru, jer “bez pronađenog leša nema žrtve”.

On je dao punu podršku predsjedniku Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljku Laziću u daljem radu ovog udruženja i njivoj inicijativi upućenoj Savjetu ministara da Institut bude reorganizovan ili da se ukine.

Višković je pozvao sve koji to znaju da iz humanih razloga kažu gdje se nalaze kosti stradalih, zbog njihovih najmilijih.

Premijer Republike Srpske rekao je da je Ozren herojski i nepobjediv, na šta opominje spomen-kip najmlađeg poginulog vojnika Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića.

On je podsjetio i na to da su muslimanske snage 11. septembra 1995. pokrenule akciju uništenja svega što je srpsko, a monstruozni zločini su snimani i objavljivani.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da je današnji skup i spomen-krst predstavljaju simbol stradanja Srba, pogotovo na vozućkom ratištu, gdje je 488 civila i vojnika najsvirepije mučeno i ubijeno, a njihove kosti se i dalje traži.

“U Stogu je pronađeno 21 tijelo, od kojih 18 bez glava”, izjavio je Lazić.

On je naveo da se od 1995. godine potraživalo 5.235 poginulih Srba, a kasnije taj broj je povećan na 5.265.

Prema njegovim riječima, institucije Srpske imale su uspjeh u pronalasku i identifikaciji lica kojih se traži još 1.652, ali čitava aktivnost je stala kada je formiran Institut za nestala lica BiH, što je nedopustivo.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da je traganje za nestalim i poginulim, zvjerski umorenim od plaćenika iz odreda “El mudžahedin”, kontinuirana obaveza svih jer njihove kosti i najmiliji to zaslužuju.

“Svi su gledali snimak kako se monstruozno šuta odrubljena srpska glava. Gledali su ih i predstavnici pravosudnih institucija, ali i dalje ništa”, izjavio je Petković.

On je najavio da borba za istinu neće stati i da se postojanje Republike Srpske ne smije dovesti u pitanje.

Autor: SRNA/banjaluka.net