Dan nakon nereda organizovanih protiv ustoličenja mitropolita Јoanikija, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić večeras je zahvalio na odlučnoj akciji policije i dijela Vojske, kojom je spriječen visoko-rizičan događaj, a koji je mogao imati nesagledive posljedice.

Dan nakon protesta, barikada, incidenata i ustoličenja mitropolita Јoanikija, javnosti se obratio prvi čovjek crnogorske vlade. Zdravko Krivokapić kaže da su čin ustoličenja određene političke strukture pokušale da iskoriste za prekrajanje izborne volje. Cilj je, ističe, bio da se Crna Gora uvede u destabilizaciju i haos, u nepoštovanje Ustava i zakona. Nasuprot tom cilju, država je, dodaje, pokazala stabilnost. Pobijedila je politika mira, nema poraženih dobili su svi građani, kaže Krivokapić.

 

– Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti – rekao je Krivokapić.

Dobro upućeni, tvrde, hrabrom i pravovremenom odlukom Zdravka Krivokapića spriječen je puč u režiji predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

– Đukanović i njegovi ekstremisti imali su namjeru da izazovu državni udar preksinoć, ali to je je osujećeno zajedničkom akcijom Zdravka Krivokapića i Demokratskog fronta – naglasio je istoričar Aleksandar Raković.

Dio te akcije bilo je i angažovanje helikoptera u kojem su u Cetinje stigli patrijarh Porfirije i mitropolit Јoanikije, ali i pripadnik SAЈ-a koji je, dok je čekao da se završi ustoličenje, iako pod punom opremom, prebacio pušku iz desne u lijevu ruku i prekrstio se.

– Čini mi se da ona njegoševska Crna Gora ne pobijedila, već su ovdje pobijedili Ustav i zakoni Crne Gore, a pobijedio je svaki normalni građanin i svako treba da radi svoj posao – i država, ali i crkva svoj posao, da ustoličava svog mitropolita – kaže protojerej Predrag Šćepanović.

Istog stava i novinari u Crnoj Gori. Marko Vešović, za RTRS kaže da je Vlada Crne Gore položila demokratski test, jer je omogućila ustoličenje mitropolita.

– To po meni predstavlja vrlo važan događaj i vrlo snažnu poruku da država Crna Gora neće tolerisati pokušaje jednog manjeg broja ljudi da opstruišu važne procese – poručio jer Marko Vešović, novinar crnogorskog lista Dan.

U susret ustoličenju, rađene su bezbjednosne procjene. Ono što niko nije mogao da predvidi, smatraju stručnjaci, jesu barikade i prekidi putne komunikacije ka Cetinju. Najbitnije je, kažu, da se građani između sebe nisu sukobili.

– Sve ostalo je stvar za tužilaštvo i nadležne organe. Kako će okvalifikovati zbivanja sa Cetinja, ima tu i prekršajnih elemenata ali i krivičnih – kaže Darko Obradović, iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost, Srbija.

A posla za nadležne organe, trebalo bi da bude i kada je riječ o Milu Đukanoviću. Istoričar Aleksandar Raković smatra da su potrebne hrabre odluke vlasti Crne Gore da bi Đukanović bio sankcionisan.

– S obzirom na to da su Krivokapić i Abazović rekli da je jučerašnji skup ekstremista DPS-a imao i elemente terorizma, prema tome, tu ne postoji nikakav imunitet. I u tom slučaju država Crna Gora mora da nađe mehanizam da sankcioniše i one koji imaju imunitet, a to je Milo Đukanović – dodao je Raković.

Bez imuniteta bi trebalo da bude i Đukanovićev savjetnik i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji je, i pored zahtjeva tužilaštva za određivanje pritvora, pušten da se brani sa slobode. Tužilaštvo ga sumnjiči da je tokom jučerašnjih protesta počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Autor: RTRS