U Industrijskoj zoni ” Celpak”u Prijedoru danas su počeli radovi na završetku saobraćajnice “C-106” što je projekat Grada Prijedora koji je sredstva obezbijedio preko Vlade Republike Srpske , a čija je vrijednost 840.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je prisustvovao ozvaničenju početka radova izjavio je da je riječ o saobraćajnici koja prolazi kraj, uglavnom, stranih preduzeća koja zapošljavaju oko dvije stotine radnika.
“NJena izgradnja puno će značiti svima njima jer se radi o uređenju kanalizacije i pristupnih puteva do svake od njih i time ćemo trajno riješiti problem ovih investitora”, izjavio je novinarima Pavlović.
On je dodao da je Grad Prijedor već bio potpisao ugovor za izgradnju ove saobraćajnice čiji je rok bio 20.april 2020.godine i budući da ti rokovi nisu bili ispoštovani od strane prethodne vlasti pretila je opasnost za sudski spor.
” Mi smo u saradnji sa Vladom Republike Srpske odlučili da ovo završimo u korist preduzetnika i njihovih poslovnih aktivnosti i u korist svih radnika koji ovom saobraćajnicom dolaze na posao”, rekao je Pavlović.
Tehnički direktor Preduzeća ” Niskogradnja Marjanović” Ognjen Marjanović je pojasnio da je rok za izvođenje radova na saobraćajnici, dužine od 320 metara i širine od 8 metara sa trotoarom, 45 radnih dana.
” Što se tiče projekta biće izvođeni radovi na podzemnim instalacijama, fekalna i oborinska kanalizacija, sa vodovodnim sistemom i gornjim slojem sa završnim asfaltnim zastorom”, rekao je Marjanović.
Direktor firme ” Raundlajner” Osman DŽamastagić je izjavio da firma ima trenutno 118 zaposlenih koji su bili suočeni sa problemom nedostatka kanalizacije.
” Pored toga , ova aktivnost je veoma dobro odjeknula kod njemačkog investitora jer mi naše proizvode izvozimo i van granica BiH odnosno svakodnevno ovdje imamo šest kamiona koji dovoze sirovinu ili odvoze robu”, rekao je DŽamastagić.

Inače, u ovoj industrijskoj zoni imaju slobodne još dvije parcele , od kojih je jedna od 9000 kvadrata dogovorena saradnja sa jednim slovenskim investitorima i koja će u narednom periodu biti realizovana, a druga za jednog domaćeg investitora.
” Nakon toga se otvara industrijska zona u Aerodromskom naselju sa preko 100.000 kvadratnih metara površine gdje su u pripremi projekti za infrastrukturu i gdje su u toku pregovori sa jednim italijanskim investitorom koji na prostoru od 40.000 kvadratnih metara prostora planira zaposliti između 150-200 radnika”, rekao je gradonačelnik Pavlović.
On je dodao da će tu biti prostora za destak manjih investitora, kao i da je u budućnosti u planu otvaranje Industrijske zone Gornji Orlovci na oko 50 hektara, ali nakon završetka postupka uređenja imovinsko-pravnih odnosa.

Izvor: prijedorgrad