Kada je prije nekoliko dana Potpredsjednik SDS-a Milan Radović u emisiji Dan Uživo na N1 TV izgovorio “Potpisom Dejtonskog sporazuma, uspostavljanjem Aneksa, nastala je RS”, te da je Inckov Zakon o negiranju genocida na snazi i da se primjenjuje, zanemarujući usvojeni Zakon o neprimjenjivanju Inckovog “Zakona” u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, mislio sam da se radi o lapsusima ili nedovoljnom poznavanju materije.

Milan Radović je čovjek ekonomista poznati bankar, pa sam mu zamjerio samo što se uopšte upustio u delikatnu u pravnu problematiku, nespreman i nedovoljno pripremljen.

Nisam mogao ni sanjati da će me naknadne izjave koje su došle iz vrha SDS-a potpuno razuvjeriti da se radi o nekakvom lapsusu, omašci, nedovoljnoj pripremljenosti ili nepoznavanju materije, nego da se u stvari radi o ozvaničenju nekom novog političkog pravca i politike SDS-.

Naime, nekoliko dana poslije, ako izuzmemo izjave Dragana Mektića na istoj televiziji (zato što se mora priznati da je on u tim stavovima,kakvi god da su, konzistentan pa to nije bilo iznenadjenje), ničim izazvan Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, u saopštenju za javnost, javno se odrekao patriotske politike i temelja SDS-a kao svesrpskog političkog pokreta nastalog 90-ih godina.

Naime, predsjednik SDS-a Mirko Šarović poručio je sledeće: “Ideja mirne disolucije je tačka razlaza naših politika jer mi u SDS smatramo da je to najoposanija zamka za nespremnu Republiku Srpsku i mi kao stranka ćemo se odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi”.

Ovakva izjava nekog ko obavlja funkciju Predsjednika SDS-a, nakon prethodne izjave Potpredsjednika SDS-a,Milana Radovića, ne ostavlja prostor za nikakvu dilemu.

Ne radi se o nikakvoj slučajnosti ili omašci ili nepoznavanju materije, nego upravo jednoj novo-ozvaničenoj politici SDS-a koji se odriče temeljne ideje svog nastanka, kao svesrpskog pokreta u teškim vremenima 90-ih godina , a koja je nosila najbolje sinove srpskog naroda, koju su za jednu takvu ideju dali svoje živote i ugradili ih u temelje Republike Srpske.

Ne, oni nisu poginuli , niti su izranjavani i ostali bez dijelova tijela, niti je bilo ko bio borac VRS , nisu dali živote i dijelove tijela za Bosnu i Hercegovinu , da bi bilo ko se smatra srpskim patriotom i političarem , danas mogao i smio reći “Bosna i Hercegovina” nema alternativu!

A to je upravo ono što nam je poručio Mirko Šarović i Vrh SDS-a.

Naravno, niko u Republici Srpskoj nije lud ili neodgovoran pa da kaže nezavisna i samostalna Republika Srpska sad i odmah, bez obzira na okolnosti. Medjutim, odreći se te političke ideje i opcije je cementiranje Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, bez obzira na okolnosti, bez obzira šta se dešavalo ili kakvoj torturi, nasilju ili nametanjima bude živio srpski narod i gradjani Republike Srpske.

Zbog toga , bez populističke namjere, mora se konstatovati da je takva poruka Predsjednika SDS-a Mirka Šarovića i Potpredsjednika Milana Radovića, bez ikakve dileme, sada i ozvaničeni Pro-Bosanski politički pravac SDS-a, kojeg nema u Programu SDS-a ali koji je sada ozvaničena praktična politika.

Da li su Mirko Šarović i Milan Radović na to imali pravo?

Sudeći prema programu SDS-a i velikom broju srpskih patriota u njemu, nisu kao predstavnici SDS.

To su imali pravo da izjave samo kao lični stav i da nakon toga taj svoj lični stav provjere u članstvu SDS-a , pa ukoliko za takav stav dobiju podršku, mijenjaju Program SDS-a.

No, bilo kako bilo, ovakvim porukama vrha SDS-a Republika Srpska ušla je u novu ozvaničenu političku realnost, u kojoj se ideji nezavisnosti i samostalnosti Republike Srpske, ukoliko se BiH pokaže neodrživom i nemogućom za bezbjedan, prosperitetan i kvalitetan život srpskog naroda i gradjana Republike Srpske, više ne protive samo bošnjački politički faktori u BIH, nego i jedan unutrašnji politički faktor u političkom miljeu Republike Srpske, koji se dosad deklarisao kao Pro-srpski.

Ta nova politička realnost u Republici Srpskoj i taj novi politički stav SDS-doživjeće svoju provjeru na sledećim izborima! Duboko sam ubjedjen da će ovakav patriotski sunovrat SDS, gradjani Republike Srpske dobro upamtiti i jasno reći šta o njemu misle svojim glasačkim listićima!

Izvor: Banjaluka.net