Dostojanstveno, narodski toplo, bez pompe – tako je, što je i najavljeno, sahranjen Živko Radišić, političar impresivne karijere i skromnog držanja.

Sahrana je obavljena danas na malom idiličnom groblju Sotonice u Živkovom rodnom selu Malo Palančište pod Kozarom.

Bez državnih počasti i komemoracije, Radišić je, kako je i najvaljeno, sahranjen skromno, kako je i živio. Ispratili su ga njegovi najbliži: porodica, prijatelji i komšije iz sela.

Ipak, uprkos izričitoj poruci Živkove udovice i sinova, na groblju su se pojavili i neki političari.

Živko Radišić je za vrijeme SFRJ bio savezni funkcioner u Beogradu, republički ministar odbrane u BiH, te gradonačelnik Banjaluke i direktor “Čajaveca”, a poslije rata je bio član i predsjedavajući Predsjedništva BiH i Senator RS.

FOTO: INFOPRIJEDOR/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Jedan je od osnivača Socijalističke partije u Srpskoj, ali je svoju stranku napustio 2002. godine, nakon što je na čelo socijalista izabran Petar Đokić, kojeg je u partiji, između ostalih, protežirao jedan od osnivača i prvi predsjednik SP Dragutin Ilić.

Upravo ova dvojica političara, još uvijek aktuelni predsjednik SP Petar Đokić, i Dragutin Ilić koji je napustio SP, pa osnovao Savez penzionera i potomaka, pojavili su se danas na sahrani Živka Radišića.

Iako je na sahranu došao i bivši gradonačelnik Prijedora i bivši lider DNS Marko Pavić, njegovo pojavljivanje nije izazvao takvu zabunu kao dolazak Đokića i Ilića.

Čak se mogao čuti i šapat: “Otkud ova dvojica drugova iz komiteta?”

– Neki socijalisti, nažalost, tek na groblju shvate da su podjele besmislene – prokomentarisao je kratko za Srpskainfo jedan dugogodišnji Živkov prijatelj, saradnik i partijski drug iz SP.

FOTO: FACE HD TV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: FACE HD TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je dodao da je “Živko bio takav čovjek da ni na koga nije mogao da se dugo ljuti.”

Iako je Živko Radišić decenijama bio član Komunističke partije, odnosno Saveza komunista Jugoslavije, u kojem je jedina “religija” bio ateizam, on je danas sahranjen uz opijelo, koje su služila trojica lokalnih sveštenika.

– To nije iznenađenje za one koji ga poznaju. Živko je bio kršten, još kao mali dječak, kao i druga djeca u ovom kraju. Radišići su, istina skromno i bez pompe, slavili i krsnu slavu – rekao je jedan dugogodišnji prijatelj porodice.

Izvor: Srpskainfo