Radovan Kovačević, portparol SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prijavljen je Tužilaštvu BiH zbog negiranja genocida u Srebrenici

Krivičnu prijavu protiv njega podnio je glavni inspektor Federalne uprave policije Ibro Bešlija iz Sarajeva, objavili su federalni mediji.

U krivičnoj prijavi navodi se da je Kovačević, gostujući na Federalnoj televiziji 6. septembra negirao genocid u Srebrenici.

– U potpunosti uvažavam i najiskrenije žalim za svim žrtvama zločina koji se dogodio u Srebrenici, ali jasno i odgovorno tvrdim da se u Srebrenici nije dogodio genocid, da zločin koji se dogodio u Srebrenici ne može biti kvalifikovan kao genocid, jer ni na koji način se ne može porediti sa zločinima genocida kakav se dogodio nad srpskim narodom u “nezavisnoj državi Hrvatskoj”, kakav se dogodio u Јadovnu i na mnogim drugim stratištima, ne može se porediti sa zločinom genocida, odnosno holokausta, nad jevrejskim narodom, niti genocidom koju su Turci, koji je Turska sporvela nad Armenima – izjavio je tada Kovačević gostujući u emisiji Plenum na Federalnoj televiziji, prenosi Oslobođenje.

Autor: RTRS