Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković hvali se budžetskom kasom koja je teža za 17 miliona KM. Međutim, njegovih 17 miliona doprinos su nepotrošenih sredstava administracije Igora Radojičića, donacija Republike Srbije i prihoda od indirektnih poreza.

Ovo povećanje nije zasluga Stanivukovića ni njegove administracije, svi prilivi u budžet Banjaluke dolaze mimo projekata i planova Grada i uključuju druge institucije i faktore.

1. Suficit iz 2020 godine – 6.262.854 KM

Po okonačnom finansijskom obračunu za 2020. godinu u kojoj grad Banjaluku vodi administracija Igora Radojičića iznos neutrošenih sredstava je 6.262.854 KM. Gradski Budžet raspolaže sa preko 10 miliona KM sredstava raspodjele suficita iz ranijih perioda, a skoro dvije trećine su nepotrošena sredstva iz 2020. godine dok Stanivuković nije ni bio gradonačelnik.

2. Doprinosi Poreske uprave od 6,2 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske od ukupnog iznosa naplaćenih javnih prihoda, značajan dio rasporedi po opštinama i gradovima u Srpskoj. Tako su zahvaljujući ovoj raspodjeli, prihodi u budžet Banjaluke iznosili više od 6,2 miliona KM.

“Što se tiče teritorije grada Banjaluka  prihodi su iz nadležnosti Poreske Uprave bili u iznosu od 648 miliona i 200 hiljada maraka i predstavljaju povećanje od 73 miliona i 200 hiljada maraka u odnosu na isti period prošle godine. Od tih prihoda koji su prikupljeni na teritoriji grada Banjaluka i u skladu sa zakonom o budžetskom sistemu kao izvorni prihodi lokalnih zajednica, a samim tim i grada Banjaluka pripalo im je 47,7 miliona km što je povećanje od 11 i po miliona u odnosu na isti period prošle godine”, kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Prihodo od indirektnih poreza, u usvojenom budžetu, bili su projektovani na osnovu Informacije o usklađivanju Dokumenta okvirnog budžeta Republike Srpske za period 2021-2023. godina sa politikama Vlade Republike Srpske.

3. Donacije od Republike Srbije, grantovi su povećani za 5,4 miliona KM

Značajna cifra kao podrška poboljšanju komunalne, sportske i školske infrastrukture Banjaluke stigla je od Republike Srbije. Grantovi su povećani za 5,4 miliona KM u odnosu na početni budžet koji je iznosio 1,3 miliona KM. Ovo povećanje dolazi iz inostranstva od donatora, a najveći među njima je Republika Srbija. Od Srbije grad Banjaluka dobio je milion KM za izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane, 500.000 KM za izgradnju gradskog parka i 4,3 miliona KM za izgradnju škole u naselju Ada.

4. Dobra građevinska sezona i rast prihoda po osnovu rente

Još jedan prihod na koji ideje i plan vođenja grada Draška Stanivukovića nije uticao, donio je u budžet nekoliko miliona KM. Zahvaljujući dobroj građevinskoj sezoni i rastu prihoda po osnovu rente i drugih naknada koje naplaćuje grad, u budžet je stiglo oko 3,5 miliona KM.

Pojedini prihodi iz ove četiri stavke su se smanjile do rebalansa budžeta. Uz ovih 17 miliona KM budžet grada Banjaluka iznosiće 166 miliona KM.

Izvor: ATV